Enel invită prosumatorii să semneze contractele de livrare de energie în reţea

Enel, unul dintre cei mai mari distribuitori şi furnizori de energie electrică, invită clienţii casnici care şi-au montat propriile sisteme de producţie de energie electrică să livreze surplusul în reţea. Compania a publicat pe site, în cadrul unei secţiuni dedicate prosumatorilor, câteva informaţii utile pentru cei care vor să vândă energie.
Economica.net - joi, 24 ian. 2019, 08:24
Enel invită prosumatorii să semneze contractele de livrare de energie în reţea

Iată, integral, ce spune compania:

Prosumatorii sunt cei care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produc si livreaza energie din surse regenerabile. Produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică.

Te-ai hotărât să devii prosumator? Ai ajuns in locul potrivit. Ne poți vinde energia produsa si livrata  – cantitatea de energie injectată în rețea va apărea cu minus pe facturile tale de electricitate.

FAMILIARIZEAZĂ-TE CU LEGISLAȚIA ÎN DOMENIU

Modificările aduse legii energiei regenerabile (citește aici modificările) au intrat în vigoare la mijlocul anului 2018. Acestea definesc conceptul de prosumator şi stabilesc în linii mari responsabilităţile în domeniu. Având în vedere particularitățile tehnice presupuse de această activitate specifică unui client de energie electrică, ANRE a emis și un nou ordin pentru aprobarea condițiilor tehnice de racordare la rețelele electrice de interes public pentru prosumatorii cu injecție de putere activă în rețea (

Întrucât producerea de energie electrică din surse regenerabile captează interesul și acelor clienți care au un consum redus pe care vor să și-l acopere din surse regenerabile, a fost elaborat un cadru de reglementare specific pentru preluarea energiei electrice produsă și injectată în rețea. În acest sens, la finalul anului 2018, a emis o serie de reglementări suplimentare prin care se stabilesc regulile de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile (consultă documentul) şi modalitatea de achiziţionare de către furnizori a energiei livrate de prosumatori în reţea (consultă documentul).

CUM OBȚII CERTIFICAREA CALITĂȚII DE PROSUMATOR

Conform acestora, în vederea certificării calităţii de prosumator, dacă deții un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu putere instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum, trebuie să transmiți operatorului de distribuţie din județul în care se află centrala următoarele informaţii/documente:

 

  1. a) informaţii privind echipamentele de măsurare a energiei electrice montate în instalaţiile de utilizare, altele decât cele aparţinând operatorilor de distribuţie, şi caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice; trimite aceste informații odată cu dosarul instalației de utilizare întocmit de executantul acesteia.

 

  1. b) pentru persoanele fizice, declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că accesezi/nu accesezi programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Trimite această declarație odată cu solicitarea de racordare a locului de consum și de producere;

 

  1. c) pentru persoane juridice, certificatul constatator, în original sau copie, emis de oficiul registrului comerţului, cu informaţii complete care să reflecte situaţia la zi a solicitantului, prin care se dovedeşte că persoana juridică nu desfăşoară ca activitate principală producerea de energie electrică; persoanele juridice nu trimit declarația de la punctul b). Trimite acest certificat odată cu solicitarea de racordare a locului de consum și de producere.

CUM VINZI ENERGIA PRODUSĂ ȘI LIVRATĂ

Poți vinde energia produsă și livrată, pe baza certificatului de racordare obținut de la operatorul de distribuție în urma procesului descris mai sus. Pentru acest lucru, trebuie să existe un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine (prosumatorul/vânzătorul) și noi (furnizorul/cumpărătorul).

Poți vinde energia electrică doar furnizorului cu care ai deja contract pentru energia pe care o consumi. Ca să putem cumpăra surplusul de energie produs de centrala ta, trebuie să semnăm acest contract de vânzare-cumpărare, a cărui valabilitate este cel mult egală cu cea a contractului de furnizare existent.

Dacă vrei să închei acest contract cu noi, trimite-ne o solicitare în acest sens, împreună cu certificatul de racordare care îți atestă calitatea de prosumator, la adresa [email protected]. Vom trimite în termenul legal de 10 zile contractul emis și semnat. După aceea, tu ai obligația să ni-l trimiți înapoi, semnat, în termen de 10 zile de la primire sau de a ne comunica în scris, în același termen, cauzele pentru care nu semnezi/returnezi contractul.

PREȚ ȘI FACTURARE

Prețul, exprimat în lei/MWh, la care ne vinzi energia pe care o produci și o livrezi, este reglementat prin ordin ANRE  – este prețul mediu ponderat înregistrat în piața pentru ziua următoare în 2018, publicat pe site-ul OPCOM.

Cantitățile lunare prognozate să fie livrate de centrala ta în rețea se stabilesc la semnarea  contractului de vânzare-cumpărare. Suma pentru energia produsă și livrată în fiecare lună contractuală apare cu minus pe factura ta de electricitate. Dacă valoarea este negativă, se reportează pe următoarea factură. În urma acestei reportări sau a regularizării, când suma pe care trebuie să ți-o plătim este mai mare de 100 lei, avem obligația (în cazul persoanelor fizice) de a o restitui integral, în termen de 15 zile de la data emiterii facturii.

Așteptăm întrebările tale la [email protected] și îți mulțumim că ești alături de noi”

Te-ar mai putea interesa și
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar motorina s-a scumpit....
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea ...
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...