Enel îşi menţine angajamentele faţă de Europa Centrală şi de Est – director general

Enel SpA, cea mai mare companie italiană de utilităţi, va ieşi de pe piaţa din Slovacia în aproximativ doi ani dar intenţionează să-şi menţină investiţiile în alte state din Europa Centrală şi de Est (CEE), a afirmat vineri directorul general al Enel, Francesco Starace, într-un interviu acordat Reuters TV.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 14:24
Enel îşi menţine angajamentele faţă de Europa Centrală şi de Est - director general

Firma controlată de statul italian, care deţine active în România şi Rusia, îşi vinde participaţia de 66% deţinută la compania slovacă de electricitate Slovenske Elektrarne, în cadrul planului destinat reducerii datoriilor prin vânzarea unor active evaluate la cinci miliarde de euro. Participaţia este evaluată de analişti la aproximativ două miliarde de euro, scrie Agerpres.

‘Ne aşteptăm ca tranzacţia să fie realizată în două etape – o participaţie minoritară să fie vândută până la sfârşitul anului şi o alta după finalizarea reactorului nuclear – în următorii doi ani’, a declarat Francesco Starace.

Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia. Datoria Enel se ridica la 39,5 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie.

Guvernul slovac şi-a exprimat intenţia de a-şi majora propria participaţie la compania de utilităţi de la 34% în prezent până la 51%.

Alte companii care şi-au manifestat interesul pentru Slovenske Elektrarne sunt grupul finlandez Fortum, producătorul ceh EPH şi un consorţiu ungar format din divizia MOL din Slovacia, Slovnaft, şi compania publică de utilităţi din Ungaria, MVM Group.

‘Cred că în următoarele săptămâni mă voi întâlni cu premierul slovac Robert Fico’, a explicat şeful Enel, care a dat asigurări că nu vor fi vândute şi alte active în Europa Centrală şi de Est. De asemenea Starace a dat asigurări că nu va fi vândută participaţia de 69% deţinută la Enel Green Power .

Activele Enel din România (64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România) reprezintă companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

 

Te-ar mai putea interesa și
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde pe o suprafata de 3400 mp și va fi complet deschis la începutul lui 2025....
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...