Enel: Măsurile luate de România pentru scăderea facturilor sunt greșite și nu rezolvă problemele, trebuie schimbate. Italienii voiau să investească două miliarde de euro în România, sumele vor fi reduse
Iată mai întâi integral răspunsul lui Starace pe această temă, oferit în urma unei întrebări a presei române la evenimentul anual Enel Capital Markets Day:
“Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a prețului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcționarea piețelor în Europa.
Sunt mai multe modalități în care se poate rezolva această criză, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piață. Credem că măsurile pe care le-au impus autoritățile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale și trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa.
Cred ca e o greșeală, vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală și vom încerca să vedem dacă guvernul este deschis să găsească și alte căi de a rezolva această situație, fără a afecta direct regulile de bază de funcționare a piețelor. Vom face acest lucru cu toată atenția și înțelegerea posibilă, dar cu siguranță măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România”
Enel voia să investească două miliarde de euro în România, va reduce sumele dacă lucrurile nu se schimbă
“Atunci când am făcut planul de business, România era o țară atractivă și am prevăzut să investim mai mult de 2 miliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă și rețelele. Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, așa că vom fi nevoiți să revizuim în scădere investițiile în România”, a declarat și Alberto de Paoli, CFO al Enel, pe aceeași temă.
Enel, cea mai mare companie europeană de utilităţi, a prezentat astăzi planul strategic pe următorii zece ani, care, la nivel global, presupune investiții totale directe de 170 de milirde de euro până în 2030, în special în regenerabile și rețele, cu scopul de a grăbi electrificarea și a ajunge la neutralitatea climatică.
În premieră, grupul italian a grupat piețele pe care activează din punct de vedere al sumelor care vor fi investite în următorii ani. O parte dintre ele au fost grupate în ceea ce se cheamă Tier 1,un grup de state considerat prioritar pentru investiții, iar în el este inclusă și România. Alături de țara noastră, în Tier 1 mai sunt prezente, din Europa, doar Italia, țara de origine a grupului, și Spania, unde Enel are o prezență puternică.
„Planul din acest an, cu investiţii directe de 170 de miliarde de euro până în 2030, este unul esenţial. Implementarea sa ne permite să trecem de la precedentul deceniu al descoperirii energiei regenerabile, la actualul deceniu al electrificării. Accelerăm creşterea în întreaga companie aducând valoare clienţilor noştri care se află în centrul Strategiei Grupului, o valoare care se traduce printr-o reducere proiectată a cheltuielilor cu energia, crescând, în acelaşi timp, cererea de energie electrică până în 2030. În plus, devansăm termenul pentru atingerea angajamentului de decarbonizare cu zece ani, ajungând la zero emisii nete până în 2040. Vom continua să ne dezvoltăm în sectorul surselor regenerabile, valorificând ceea ce este deja principala bază de active private de surse regenerabile din lume. Infrastructura şi Reţelele, precum şi noua linie de afaceri Global Customers ne vor permite să profităm de oportunităţile incredibile pe care le oferă electrificarea”, a spus Starace.