Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că favorită pentru preluarea unei participaţii minoritare la uzina gigant, situată la poalele muntelui Etna, în oraşul antic Catania, este compania britanică NextEnergy Capital. Reprezentanţii săi nu au dorit să comenteze.
„Vom face un anunţ în următoarele zile”, a declarat Starace.
Într-o postare pe LinkedIn, directorul de Investiţii al NextEnergy Capital, Aldo Beolchini, a afirmat: „Astăzi, în Catania, NextEnergy Capital este mândră să sprijine Enel Green Power în relocalizarea lanţului de aprovizionare fotovoltaic”.
Actuala capacitate de producţie a fabricii este de aproximativ 200 MW pe an şi ar urma să crească la 3 GW până în iulie 2024, fiind cea mai mare uzină de acest fel din Europa, a informat Enel.
Investiţia totală pentru această unitate este estimată la 600 de milioane de euro, din care 190 de milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană.
Proiectul de extindere a capacităţii fabricii 3Sun a Enel este în special relevant în condiţiile în care UE caută să accelereze trecerea la regenerabile, să stopeze dependenţa de gazul rusesc şi de materialele provenite din China care sunt folosite pentru generarea energiei.
„Creşterea energiei regenerabilă previzionată pentru următorii ani pledează clar în favoarea investiţiilor în crearea unui lan intern de producţie, o decizie strategică pentru Italia şi Europa”, a declarat Starace.
Datele Eurostat arată că aproximativ trei sferturi din panourile solare din Europa vin din China.
Obiectivul UE este de a ajunge până în 2030 la aproape 600 GW de energie solară. Grupul SolarPower Europe estima recent că panourile solare instalate în 2022 vor genera cel puţin 40 GW iar creşterea va depăşi 270 GW până în 2025.