Enel România: Profitul operaţional a crescut cu 25% în 2013, la 289 milioane de euro

Compania italiană de utilităţi Enel a obţinut anul trecut un profit operaţional de 289 milioane de euro în România, în creştere cu 25% faţă de 2012, când valoarea indicatorului a fost de 231 milioane de euro, a declarat, miercuri, Luigi Ferraris, directorul financiar al companiei, într-o conferinţă organizată cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale companiei.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 10:04
Enel România: Profitul operaţional a crescut cu 25% în 2013, la 289 milioane de euro

‘Profitul operaţional (EBITDA – n.r.) în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorită marjelor mai mari, ca urmare a creşterii tarifelor la electricitate, scăderii costurilor cu achiziţia energiei şi reducerii cheltuielilor de operare’, a precizat Ferraris.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea.

Totodată, Enel este al doilea mare producător de energie eoliană din ţară, după cehii de la CEZ, având proiecte cu o capacitate de circa 500 de MW. Potrivit rapoartelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Enel Green Power are o cotă de 1,2% pe piaţa totală a producţiei de energie electrică din România, iar CEZ are 2,4%.

De altfel, la nivelul diviziei internaţionale a Enel, activităţile din România şi Rusia au fost singurele care au înregistrat creşteri ale vânzărilor.

‘Vânzările în 2013 au totalizat 7,7 miliarde de euro, o scădere de 966 milioane de euro (11,1%) comparativ cu 2012. Declinul vine din scăderea vânzărilor în Slovacia, ca urmare a producţiei mai mici, dar şi în Franţa, unde am avut la dispoziţie o capacitate mai mică. Aceşti factori au fost compensaţi parţial de creşterea vânzărilor în România şi Rusia, ca urmare a unei creşteri a preţului mediu de vânzare a energiei electrice’, susţin oficialii Enel.

Grupul Enel a obţinut anul trecut un profit net de 3,235 miliarde de euro, în creştere de 13,5 ori faţă de cel din anul precedent, când înregistrase un profit net de 238 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei, dat publicităţii miercuri.

‘Creşterea semnificativă este în principal datorată vânzării diviziei de extracţie de gaze Arctic Russia’, a precizat, la rândul său, Fulvio Conti, CEO al companiei.

În aceeaşi perioadă, vânzările grupului au scăzut cu 5,2%, la 80,5 miliarde de euro, de la 84,9 miliarde de euro în 2012.

Profitul operaţional EBITDA a fost mai mare cu 7,6% anul trecut, ajungând la 17 miliarde de euro, faţă de 15,8 miliarde de euro în 2012, în timp ce indicatorul EBIT a crescut cu 46%, până la 9,9 miliarde de euro, de la 6,8 miliarde de euro.

Datoria netă financiară a grupului a scăzut cu 7,2%, ajungând la 39,8 miliarde de euro, de la 42,9 miliarde de euro la 31 decembrie 2012.

Enel distribuie circa 400 de TWh de electricitate anual în 8 ţări şi are peste 61 de milioane de consumatori finali.

În producţia de energie, compania deţine capacităţi de 90.000 de MW în întreaga lume.

În sectorul energiei regenerabile, Enel are un portofoliu de proiecte cu o capacitate cumulată de 8.900 de MW în 16 ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei fabrici părăsite de rivalii occidentali, inclusiv Volkswagen şi Mercedes,......
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context ...
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 18,6%, în august 2024, comparativ cu luna precedentă, la 552,1 milioane ...
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de ...