Enel şi-a propus reducerea cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră, până în 2030

Grupul italian de utilităţi Enel are în plan reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de anul 2017, potrivit unui comunicat al companiei.
Economica.net - joi, 19 sept. 2019, 07:07
Enel şi-a propus reducerea cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră, până în 2030

Acest lucru face ca grupul italian să fie unul dintre producătorii de energie care s-au angajat din timp să reducă emisiile, în conformitate cu versiunea actualizată din aprilie 2019 a iniţiativei Science Based Targets (Obiective Bazate pe Ştiinţă – SBT).

Totodată, Enel s-a angajat să diminueze cu 16% emisiile indirecte din vânzarea de gaze naturale pe piaţa de retail până în 2030, începând cu anul 2017 ca punct de pornire.

SBT este cea mai recunoscută iniţiativă din lume care susţine stabilirea obiectivelor bazate pe ştiinţă ca modalitate de stimulare a angajamentului companiilor de a sprijini tranziţia către o economie cu emisii zero de carbon. Actualizarea iniţiativei din aprilie 2019 a fost realizată în urma publicării din octombrie 2018 a raportului privind încălzirea globală cu 1,5° C de către Grupului interguvernamental al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC).

Angajamentul Enel faţă de iniţiativa SBT, care se încadrează în stategia grupului de a ajunge la emisiile zero până în 2050, este în concordanţă cu reducerile de gaze cu efect de seră necesare pentru a menţine încălzirea globală cu mult sub nivelul de 2° C.

„Prin reducerea emisiilor noastre directe cu 70% prin implementarea acestui nou obiectiv bazat pe ştiinţă, vom fi pe drumul cel bun – cu douăzeci de ani înainte de termenul limită stabilit pentru 2050 – pentru atingerea obiectivului nostru de decarbonizare totală”, a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Enel.

„Fiind una dintre cele mai critice probleme a vremurilor noastre, schimbarea climatică reprezintă o provocare mare, dar şi o oportunitate extraordinară, în condiţiile în care regenerabilele contribuie în mod semnificativ la creşterea şi sustenabilitatea Enel, ca forţă principală pentru crearea de valoare. Strategia noastră ia în calcul Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă, creând valoare financiară şi contribuind în acelaşi timp la crearea unei societăţi cu emisii zero de carbon. Cu rol de cadru global, iniţiativa SBT a stabilit o cale clară pentru corporaţiile care doresc să creeze valoare în urma decarbonizării sustenabile. Obiectivul general al iniţiativei este ca stabilirea ţintelor bazate pe ştiinţă să devină o practică standard de afaceri şi noi, cei de la Enel, suntem pregătiţi să adoptăm această abordare în obiectivele noastre ambiţioase”, a continuat el.

Noul obiectiv certificat al Enel urmăreşte angajamentul semnat de Francesco Starace în iulie 2019, de a limita creşterea temperaturii globale cu maxim 1,5° C faţă de la nivelurile preindustriale şi de a obţine emisii zero de carbon până în 2050, în linie cu punerea în aplicare a Obiectivului ONU pentru Dezvoltare Durabilă (SDG) 13. Iniţiativa îşi propune să răspundă apelului lansat de ONU în cadrul pregătirii summitului climatic programat pentru 23 septembrie la New York.

Enel a fost una dintre primele companii din lume care a aderat la iniţiativa SBT în 2015, când a certificat un obiectiv bazat pe ştiinţă prin angajamentul de a reduce cu 25% emisiile de gaze cu efect de seră pe kWh până în 2020, faţă de anul 2007.

Enel înregistrează progrese notabile în realizarea acestei ţinte, având în vedere că, în 2018, emisiile de gaze cu efect de seră pe kWh au fost reduse cu 21% faţă de 2007, iar această tendinţă va continua prin investiţii majore în surse regenerabile, respectiv cheltuieli brute de capital de 11,6 miliarde euro până în 2021.

Grupul, prin Enel Green Power, care este acum cel mai mare producător privat de energie din surse regenerabile din lume, are în prezent peste 43 GW de capacitate regenerabilă gestionată şi va adăuga în jur de 11,6 GW până în 2021, ceea ce echivalează cu o creştere de peste 25% şi va reduce, în acelaşi timp, capacitatea termică cu aproximativ 7 GW din peste 46 GW în prezent, echivalent cu o scădere de peste 15%. Implementarea acestei strategii va ajuta compania să obţină o pondere de 62% a producţiei de energie fără emisii până în 2021.

În prezent, Enel operează cea mai mare reţea privată de distribuţie a energiei private la nivel global, cu o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri pentru aproximativ 73 de milioane de utilizatori finali, dintre care 60% sunt deja digitalizaţi.

În România, Enel operează trei operatori de distribuţie a energiei, respectiv Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, este furnizor pe piaţa reglementată şi pe cea concurenţială şi producător de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...