Enel va investi 200 mil. euro în România pentru digitalizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice
Compania italiană Enel va investi în România 200 de milioane de euro, în perioada 2017-2019, pentru digitalIzarea reţelei (montare de contoare inteligente, controlul de la distanţă a componentelor reţelei, gestionare electronică a proceselor de lucru), potrivit unei prezentări făcute de Livio Gallo, directorul diviziei de reţele a grupului Enel.
Investiţiile au ca scop reducerea întreruperilor în alimentarea cu energiei electrică, atât ca timp cât şi ca frecvenţă, dar şi reducerea costurilor companiei.
În cazul Italiei, ţară în care Enel a impelementat cel mai mult aceste procese de digitalizare a reţelei, rezultatele s-au văzut. În 2001, an în care au debutat aceste procese, durata medie a înreruperilor neprogramate, pentru fiecare consumator de energie electrică, a fost de 128 de minute pe an. În 2015, acest indicator, numit SAIDI în limbaj de specialitate, a scăzut până la 44 de minute. De asemenea, dacă în 2001 Enel avea o cheltuială medie operaţională de 80 de euro pe an pentru fiecare client din Italia, în 2015 această valoare scăzuse la 48 de euro.
În urma acestor investiţii, cel de la Enel estimează că durata întreruperilor în alimentarea cu energie electrică va scădea, în România, cu 15% în 2019 faţă de anul 2016.
„Acest lucru ne va ajuta să atingem performanţe superioare, să ţinem pasul cu avansul tehnologic. Vom folosi tehnologie de ultimă generaţie”, a spus Francesco Starace, CEO al companiei italiene.
La nivel global, Enel va investi în procesele de digitalizare 4,7 miliarde de euro, în perioada 2017-2019.
În momentul de faţă, doar 5% din clienţii Enel din România au montate contoare inteligente de energie electrică, în timp ce în Italia procentul este de 100%, iar în Spania de 75%. Stăm mai bine la controlul de la distanţă al staţiilor de înaltă tensiune (95% sunt tele-controlate, în Italia procentul este 100%), dar automatizararea proceselor de lucru este făcută în procent de doar 10% în România, faţă de 100% în Italia şi 30% în Spania.
În 2015 potrivit datelor ANRE, Enel Distribuţie Muntenia a avut un indicator SAIDI de 221 minute, cel mai bun din ţară, media la naivel naţional fiind de 308. În celelalte două zone de distribuţie operate de Enel, în Dobrogea indicatorul a fost de 234 de minute, iar în Banat de 247 de minute.
Enel controlează trei dintre cele opt zone de distribuţie a energiei electrice din România (Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea) şi asigură furnizarea de energie electrică în regim reglementat, pentru 2,8 milioane de clienţi casnici, din cei circa 8 milioane cââi sunt în România.