Enel va reintegra divizia sa de energie regenerabilă pentru a stimula creşterea

Economica.net
18 11. 2015
enel_energia1_64489200

Participaţia în Enel Green Power SpA, vândută printr-o ofertă publică iniţială în 2010, va fi delistată şi reintegrată în Enel, a anunţat miercuri grupul italian. Actualii acţionari ai Enel Green Power vor primi 0,486 titluri Enel pentru fiecare acţiune deţinută la divizia de energie regenerabilă. Enel deţine 69% din companie, conform datelor Bloomberg.

Tranzacţia ar urma să fie încheiată până în martie 2016, scrie Agerpres.

Fuziunea operaţiunilor tradiţionale cu cele regenerabile va deveni ‘o pârghie cheie a competitivităţii’ deoarece estimarea, gestionarea şi integrarea ambelor tipuri de generare va ajuta la maximizarea profiturilor, au apreciat analiştii de la Sanford C. Bernstein.

Veniturile Enel Green Power au crescut cu 8% în primele nouă luni din acest an, la aproximativ 2,2 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), majorarea vânzărilor în America Latină şi America de Nord compensând performanţele mai scăzute din Europa.

Enel va emite 770,6 milioane de noi acţiuni. Ministerul Economiei din Italia va deţine 23,6% din Enel după finalizarea tranzacţiei, care ar urma să fie aprobată la adunarea extraordinară a acţionarilor din 11 ianuarie.

În octombrie, Enel a ajuns la un acord de principiu cu firma cehă EPH pentru vânzarea unei părţi din pachetul majoritar de acţiuni pe care Enel îl deţine la compania slovacă de utilităţi Slovenske Elektrarne. Enel a scos la vânzare, anul trecut, participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Ulterior, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.