Grupul italian de utilități Enel țintește circa 3,3 milioane de clienți cărora să le furnizeze energie electrică în România, la orizontul anului 2023, potrivit planului strategic al companiei, făcut public recent, cu ocazia evenimentului Capital Markets Day. Cum Enel are aproximativ 3 milioane de clienți acum în România, companioa italiană vizează așadar o creștere de 10% a bazei de clienți cărora de furnizează energie electrică, în trei ani.
De asemenea, estimarea este că va crește și cantitatea de energie electrică furnizată. Dacă în 2020 aceasta este estimată la 8,9 TWh, în 2023 va ajunge la 11,5 TWh, așadar vorbim despre o estimare de creștere de 29% în trei ani – este adevărat că baza este un an 2020 în care consumul de electricitate a avut de suferit ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus.
Pe partea de furnizare de gaze, numărul de clienți se așteaptă să rămână constant – circa 100.000, dar cantitatea furnizată ar urma să se dubleze în acești trei ani, până la 200 de milioane de metri cubi în 2023.
Oficialii companiei italiene au anunțat că își vor relua programul de investiții în România, în zona de regenerabile, și că vor investi în rețele mai mult decât îi obligă Autoritatea de Reglementare.
În ceea ce privește investițiile, suntem pe cale să majorăm în mod semnificativ investițiile în România, în special în regenerabile – vom reîncepe dezvoltarea proiectelor de investiții regenerabile în România. De asemenea, în rețelele de distribuție, vom majora investițiile peste valoarea obligatorie – vom „supra-investi” în România, a declarat Alberto de Paoli, Chief Financial Officer Enel.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, cu circa 530 MW instalați în parcuri eoliene și fotovoltaice, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.