Enel vrea să se extindă în Brazilia, prin achiziţionarea Eletropaulo

Economica.net
31 05. 2018
enel_18293600

Subsidiara Enel din Brazilia a oferit pentru Eletropaulo 45,22 reali (12,15 dolari) per titlu, depăşind oferta de 39,53 reali per acţiune depusă de Neoenergia SA, compania braziliană de utilităţi controlată de Iberdrola.

Oferta Enel trebuie aprobată de acţionarii Eletropaulo, printre care se află BNDESPar, divizia de investiţii a băncii de stat BNDES, şi AES Corp.

Dacă toţi acţionarii acceptă oferta, investiţia Enel se va ridica la aproximativ 7,57 miliarde de reali (2,03 miliarde de dolari), a anunţat compania italiană, care s-a angajat să cheltuiască cel puţin 1,5 miliarde de reali pentru a subscrie la majorarea de capital a Eletropaulo.

Capitalizarea de piaţă a Eletropaulo aproape s-a dublat din aprilie, când Enel şi Iberdrola au demarat bătălia pentru controlul companiei.

Prin achiziţionarea Eletropaulo, Enel obţine acces la 24 de oraşe din zona metropolitană Sao Paulo, responsabilă pentru 16% din PIB-ul Braziliei.

În ultimii ani, Enel s-a concentrat pe investiţii în America Latină, unde piaţa creşte într-un ritm mai rapid decât în Europa. În Brazilia, compania italiană operează în statele Rio de Janeiro, Ceará şi Goiás.

În urma achiziţionării Eletropaulo, Enel va avea şapte milioane de noi clienţi în Brazilia, devenind astfel cel mai mare operator din statul latino-american.

Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulţi jucători locali scoţându-şi activele la vânzare pentru a-şi reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării.

Luna trecută, directorul general al Enel, Francesco Starace, declara că firma caută în mod activ să achiziţioneze companii de mărime medie din domeniul activităţilor reglementate din energie din afara Europei, în special din America Latină.

‘Căutăm tranzacţii de sub cinci miliarde de euro… unele oportunităţi vin de pe piaţa din Brazilia’, a declarat Francesco Starace.

Enel, controlată de stat, deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale.

Enel realizează 47% din câştigurile sale de bază din afacerile în domeniul activităţilor reglementate din energie, unde intenţionează să investească aproximativ o treime din bugetul său de creştere de 14,6 miliarde de euro.

Anul trecut, Enel a plătit aproximativ 640 de milioane de euro pentru compania braziliană de distribuţie a energiei Celg-D.

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 91.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de circa 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.