Nuclearelectrica a scos la vânzare în 9 august 7 pachete de energie electrică, cu livrare în bandă, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, pe platforma de contracte bilaterale PPCB-LE Flex, administrată de operatorul pieței, OPCOM. În total o cantitate de 438 GWh de energie electrică, o cantitate substanțială.
De fiecare dată, compania a cerut, la fiecare dintre cele șapte sesiuni de licitații (5 și 10 MW bandă, în total 50 MW) un preț de 520 de lei/MWh. Au existat, de fiecare dată, oferte de răspuns ale cumpărătorilor interesați, așa că producătorul de stat a vândut toată energia, la prețuri cuprinse între 552 și 561 de lei/MWh. Sau peste 110 euro/MWh.
Cumpărători au fost două companii de furnizare românești. Getica 95 și-a adjudecat șase din cele șapte pachete, iar Nova Power and Gas unul. Getica 95 este o compaie controlată de omul de afaceri buzoian Viorel Tudose, iar Nova Power and Gas face parte din grupul de companii E-Infra, controlat de omul de afaceri Teofil Mureșan.
Cu o zi înainte, pe 8 august, Nuclearelectrica scotea la vânzare, pe aceeași platformă, tot 7 pachete de energie electrică cu livrare bandă la puteri de 5 și 10 MW, dar cu livrare doar pentru perioada 1 ianuarie-10 mai 2025. În total, aproape 156 GWh de energie electrică, pentru care compania a lansat licitațiile la un preț de 510 lei/MWh.
Compania a reușit să vândă toată cantitatea de energie scoasă la vânzare – probabil și de aceea a pus, ziua următoare, încă 10 lei/MWh la prețul de pornire la licitație – la prețuri cuprinse între 549 și 554 de lei/MWh. Și pentru aceste pachete a fost interes mare din partea furnizorilor și a operatorilor de rețele care caută să își asigure energia fie pentru clienți fie pentru consumul tehnologic al rețelelelor.
Interesant este însă că tate pachetele vândute în 8 august au fost adjudecate de PPC Energie (fostele companii de furnizare ale Enel) , unul dintre furnizorii mari de energie.
Cu câteva zile înainte, un alt producător de stat, Complexul Energetic Oltenia, vindea pe aceeași piață energie bandă cu livrare anul viitor pe care a reușit să obțină, tot așa, prețuri de peste 110 euro/MWh.
Așadar prețurile pentru energia cu livrare anul viitor pe piețele la termen continuă să crească. Spre exemplu, în data de 8 august, indicele ROPEX-FM al OPCOM, arăta un nivel de preț mediu al tuturor tranzacțiilor încheiate până acum cu livrare anul viitor de 465 de lei/MWh. Cu o lună în urmă, acest preț era de doar 444 de lei/MWh
Citește și: