Preţurile angro pentru ziua de vineri au coborât până la 2,14 euro pentru un Megawatt-oră în Spania, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii noiembrie, faţă de un preţ de 67,21 de euro pentru un Megawatt-oră în ţara vecină Franţa.
Preţurile pentru ziua următoare au rămas sub pragul de 10 euro pentru un Megawatt-oră pe parcursul ultimei săptămâni iar producţia de electricitate a Spaniei este pe cale să atingă un nivel record pentru luna februarie. Miercuri, producţia zilnică de energie fotovoltaică a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii octombrie iar această creştere este posibil să se prelungească şi în luna martie, potrivit prognozelor Bloomberg.
Chiar dacă această scădere dramatică a preţurilor este o veste bună pentru consumatori, deoarece preţurile angro se repercutează asupra tarifelor plătite de clienții casnici, pe termen lung, preţurile mai mici pun în pericol investiţiile în noi capacităţi regenerabile, tocmai într-un moment în care Europa vrea să îşi facă economia mai verde, pentru a contribui la combaterea încălzirii globale.
Scăderea înregistrată în această săptămână pe piaţa din Spania este una extremă dar există în mod clar o tendinţă descrescătoare cu privire la preţurile la electricitate şi gaze în Europa, după criza energetică. Asta afectează veniturile companiilor de utilităţi, grupul spaniol Endesa SA anunţând miercuri că în 2023 profitul său a scăzut cu aproape o treime pe fondul „normalizării” preţurilor.
Declinul preţurilor influenţează şi comerţul cu energie electrică în Sud-Vestul Europei, în condiţiile în care în prezent Spania vinde electricitate în Franţa, aceasta din urmă fiind unul dintre cei mai mari exportatori de electricitate din Europa.
Sursa foto: Wikipedia