Energia eoliană a devansat energia hidroelectrică devenind a treia componentă a mixului energetic al UE
Gazele naturale şi cărbunele sunt în continuare principalele surse de producţie a energie electrice în UE, cu capacităţi instalate totale de 192 GW şi respectiv 159 GW. Însă energia eoliană reduce rapid decalajul care o separă de cărbune, în condiţiile în care la finele anului trecut capacitatea instalată în Europa era de 142 de GW, devansând energia hidro, cu o capacitate totală de 141 GW.
‘Energia eoliană reprezintă o treime din noile capacităţi de producţie a energiei instalate după 2000 în UE. Sursele convenţionale de producţie a energiei precum combustibilii şi cărbunele continuă să dezafecteze mai multe capacităţi decât instalează’, susţine EWEA.
Capacităţile noi de energie eoliană instalate anul trecut au depăşit precedentul record de 12,1 GW înregistrat în 2014. Creşterea a fost stimulată de Germania, unde anul trecut au fost instalate noi capacităţi în valoare de 6,01 GW, aproximativ 47% din noile capacităţi, urmată de Polonia (9,9%), Franţa (8,4%) şi Marea Britanie (7,6%). În România, potrivit datelor EWEA, în 2015 au fost instalate noi capacităţi de producţie a energiei eoliene în valoare de doar 23 MW, astfel că la finele anului trecut capacităţile totale erau de 2,975 GW
Energiile regenerabile au primit un impuls în luna decembrie a anului trecut, când 195 de state au acceptat pentru prima dată un tratat care obligă toate ţările. Ţinta UE potrivit căreia energiile regenerabile trebuie să fie responsabile pentru 27% din consumul de energie în 2030 este obligatorie doar la nivelul blocului comunitar, fără obiective pentru fiecare ţară membră în parte.