În 2016, o serie de tari precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri dupa ce au încheiat acorduri pentru productia de energie fotovoltaica la un pret mai mic de 3 centi pentru un kilowatt ora, jumatate din costul mediu global pentru energia produsa în termocentralele pe baza de carbune. În prezent, Arabia Saudita, Iordania si Mexic intentioneaza sa organizeze în acest an licitatii la care preturile sa scada si mai mult iar o serie de companii europene precum Enel cauta noi piete peste hotare dupa ce acasa subventiile au fost eliminate.
Începând din 2009 si pâna în prezent preturile la energia fotovoltaica au scazut cu 62%, fiecare parte a lantului de aprovizionare reducând costurile. Aceasta diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la împrumuturile bancare, ceea ce a dus capacitatile de productie la niveluri record.
Potrivit analistilor de la Bloomberg New Energy Finance, pâna în 2025 energia fotovoltaica ar putea deveni mai ieftina decât utilizarea carbunelui la nivel mondial. ‘De fiecare data când se dubleaza capacitatea, pretul se reduce cu 20%’, a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila (IREA). Aceasta agentie se asteapta ca pretul energiei fotovoltaice sa scada cu alte 43% pâna la 65% pâna în 2025, ceea ce ar însemna un declin cumulat de 84% începând din 2009.
Însa viteza cu care pretul energiei fotovoltaice va scadea sub cel al carbunelui va varia de la o tara la alta. Tarile care importa carbune sau îi taxeaza pe poluatori, precum Europa sau Brazilia, vor ajunge la un moment de rascruce în 2020 sau chiar mai devreme. În schimb, tarile cu mari rezerve interne de carbune precum India si China vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp.