Energie electrică. Contractele încheiate în luna mai pe platforma de contracte bilaterale LE-Flex pentru energia cu livrare în viitor s-au făcut la un preț mediu de 1.193 lei/MWh, potrivit ultimelor date ale OPCOM, publicate recent. O diferență enormă față de prețul contractelor semnate în trecut cu livrare în luna mai 2022, adică 468 lei/MWh.
Iar prețul este în creștere. Luna trecută, în aprilie 2022, prețul mediu al contractelor semnate atunci cu livrare în viitor era de doar 1.007 lei/MWh. Deci avem o creștere, în medie, de 186 de lei pentru energia forward tranzacționată pe această platformă, în doar o lună.
Situația se repetă și pe celelalte piețe
Spre exemplu, pe PCCB-NC (negociere continuă), contractele încheiate în luna mai pentru energia cu livrare în viitor s-au încheiat la un preț mediu de 1.227 lei/MWh. La fel, mai mult decât dublu față de prețul contractelor semnate în trecut cu livrare în luna mai 2022, pe această platformă, adică 547 lei/MWh. Și aici prețul este în creștere: luna trecută, în aprilie 2022, prețul mediu al contractelor semnate atunci cu livrare în viitor era de doar 1.201 lei/MWh.
Pe piaţa centralizată cu negociere dublă continua (OTC), contractele încheiate în luna mai pentru energia cu livrare în viitor s-au tranzacționat la un preț mediu de 1.267 lei/MWh. Din nou, dublu față de prețul contractelor semnate în trecut cu livrare în luna mai 2022, pe această platformă, adică 643 lei/MWh. Și, de asemenea, în creștere față de luna precedentă: luna trecută, în aprilie 2022, prețul mediu al contractelor semnate atunci cu livrare în viitor era de doar 1.008 lei/MWh.
Diferențe din ce în ce mai mari
Așadar, acestea sunt prețurile reale din piață la care furnizorii de energie electrică își cumpără “marfa” pe care o vor vinde clienților în viitor. Acum, prețurile finale plătite de clienți sunt plafonate – 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu un consum mediu lunar din 2021 de sub 100 kWh, 0, 80 lei pentru cei cu un consum cuprins între 100 și 300 kWh și un leu pentru clienții noncasnici. Prețuri cu tot cu marja furnizorului, tarife de rețea și taxe. Plafonarea se întinde până la 31 martie 2023.
Dacă “desfacem” cel mai mic preț final plafonat, de 0,68 lei /kWh, adică 680 lei/MWh, avem un preț plafonat pentru energia activă de, atenție, 0,16 lei/kWh sau 160 de lei/MWh, cel plătit acum de clienții din București care au avut un consum de 100 kWh pe lună, în medie anul trecut.
În baza OUG 27, statul decontează furnizorului diferența dintre costul său de achiziție al energiei din piață și acest preț-plafon de 160 de lei/MWh. Și este vorba despre București, unde tarifele de distribuție sunt mai mici. În zona Oltenia, spre exemplu, prețul plafonat al energiei active este și mai mic, deci statul trebuie să deconteze și mai mult.
După cum se poate observa, energia se tranzacționează la prețuri din ce în ce mai mari în piață, și crește ecartul între prețul real plătit și cel din plafon. Dacă luam prețul de pe PCCB LE-Flex din mai, de 1.227 de lei/MWh, cu livrare în viitor, statul va suporta așadar peste 1.000 de lei/MWh din factura clientului. Și, după cum ați văzut mai sus, prețurile cresc de la lună la lună, la fel și această diferență.
Așadar, se nasc trei întrebări
Prima este dacă furnizorii, cei care susțin în prima fază schema de sprijin, vor mai avea resurse financiare să cumpere energia scump din piață și să o vândă ieftin, după cum se vede și de șapte ori ori mai ieftin, până când statul le decontează diferențele. Plățile pe OUG 27 încă nu au început iar ANRE a anunțat că platforma informatică dedicate va fi gata în curând. Iar schema este funcțională din aprilie, suntem în iunie iar furnizorii abia și-au luat banii de la stat pe luna ianuarie, pe vechea schemă, mult mai puțin costisitoare decât actuala. Asociația Furnizorilor a spus că am putea asista la insolvențe.
A doua este dacă bugetul de stat va avea în final suficiente resurse pentru a deconta furnizorilor aceste sume care cresc de la o lună la alta, pentru că și prețurile cresc de la o lună la alta, până la finalul schemei actuale de sprijin, 31 martie 2022. După cum se vede, prețurile nu coboară, ci dimpotrivă. Amintim că OUG 27 a fost adoptată fără impact bugetar.
A treia, ce se va întâmpla la 1 aprilie 2023, când actuala schemă de plafonare a prețurilor se va încheia – în scenariul optimist că va dura până atunci? Vor plăti toți clienții prețul întreg, sau doar o parte dintre ei, sau va continua schema de plafonare? Poate cu alte plafoane. Momentan, indicatorul ROPEX FM 2023 arată un preț de 640 de lei/MWh – acesta este prețul mediu ponderat pentru toate contractele forward încheiate până acum cu livrare în 2023. Cu cât se apropie perioada de livrare prețul va crește. Nu trebuie să uităm de prețul pieței spot – achizițiile de pe o zi pe alta reeprezintă circa 40% din consumul țării, care, în mai a fost de 952 de lei/MWh, de peste trei ori mai mare decât anul trecut. Așadar, dacă se vor ridica plafoanele, în loc de 160 de lei/MWh preț al energiei active se va ajunge la cel puțin 1.000 de lei/MWh cost de achiziție, fără costul dezechilibrelor și marja de furnizare. Prețuri finale spre 2 lei/kWh la consumator ar putea deveni normalitatea – mai ales că nici tarifele de distribuție nu vor sta pe loc.
Citește și: