‘Piaţa a fost distorsionată foarte mult de energia din surse regenerabile. Spre exemplu, sunt zile când, în weekend, nu am auzit chiar de preţuri negative, dar am auzit de preţuri de un leu (pe MWh – n.r.). Nici măcar energia din soare sau vânt nu poţi s-o vinzi pe un leu, dar cum să facă acest lucru cei care produc pe gaze sau cărbune?’, a arătat Vlăsceanu.
Directorul executiv al ACUE a adăugat că liberalizarea pieţei din România este oarecum atipică decât în cazul celorlalte ţări europene, care au început mai devreme, întrucât la noi acest proces a coincis cu boom-ul din sectorul energiei regenerabile.
‘În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei, am prins un moment atipic. Majoritatea ţărilor din UE au început înainte de noi. Efectul liberalizării a fost, în toate ţările, creşterea preţului la energie electrică şi la gaze naturale. La noi, liberalizarea a coincis cu boom-ul de energie din surse regenerabile, care, datorită unei scheme foarte generoase, mai generoase decât în ţări foarte dezvoltate din această lume, a creat o efervescenţă şi un elan. Cert este că efectul a fost scăderea preţului energiei pe piaţa concurenţială’, a susţinut reprezentantul ACUE.
În ceea ce priveşte alimentarea cu energie termică, Vlăsceanu a arătat că încălzirea centralizată rămâne cea mai bună soluţie pentru consumatorii casnici, dar a arătat că şi aici există elemente care distorsionează piaţa.
‘Încălzirea centralizată rămâne cea mai bună soluţie pentru consumatori casnici, este cea mai ieftină comparativ cu încălzirea individuală cu centrale de apartament. Acum utilizatorii centralelor de apartament beneficiază de un preţ preferenţial pentru gazele livrate populaţiei şi nu plătesc pentru cât poluează, măsuri care distorsionează piaţa’, a completat Silvia Văsceanu.