Energia verde a devenit o mină de aur pentru investitorii în companiile europene de utilităţi

Economica.net
28 12. 2018
verbund_a_investit_380_milioane_de_euro_in_parcul_eolian_casimcea_70555100

Valoarea acţiunilor Verbund AG s-a triplat în 2018, devansând toate celelalte 27 de companii incluse în indicele STOXX 600 Utilities Index. Compania austriacă şi-a construit afacerile pe o strategie foarte simplă, dar foarte profitabilă: să cumpere energie electrică ieftină noaptea, pe care să o utilizeze pentru a pompa apă în sus, în Alpi, pe care să o elibereze pentru a produce energie hidroelectrică în timpul zilei, când preţurile sunt mai mari.

Alte companii europene de utilităţi cu creşteri mari la bursă sunt grupul danez Orsted A/S, care, în câţiva ani, s-a transformat din compania naţională de petrol şi gaze într-o companie specializată în construcţia de turbine eoliene offshore, precum şi producătorii de electricitate care nu folosesc combustibili fosili Electricite de France SA şi Fortum Oyj (Finlanda), ale căror acţiuni au crescut cu 30%, respectiv 15%.

Unul dintre motivele pentru care aceste companii au avut rezultate atât de bune la bursă este că nu trebuie să plătească pentru certificatele de emisii, un gen de obligaţiuni al căror preţ a crescut cu 204% în acest an.

„Producătorii de energie verde sunt bine plasaţi pentru a genera profituri şi randamente pe termen lung pentru acţionari pe fondul creşterii preţurilor la emisiile de CO2 şi al oportunităţilor de creştere în Europa şi peste hotare. În plus, aceste companii nu trebuie să îşi bată capul cu active vechi din domeniul cărbunelui şi gazelor naturale”, a declarat Elchin Mammadov, analist la Bloomberg Intelligence.

La polul opus, acţiunile cu cele mai slabe performanţe sunt cele ale companiei Rubis SCA, o societate franceză specializată în stocarea şi distribuţia de petrol, GPL şi produse chimice. Acţiunile acestei companii au scăzut după ce turbulenţele politice din Haiti i-au afectat activităţile de distribuţie de carburanţi, iar activităţile de stocare din Franţa şi Turcia au fost afectate de întârzieri din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile.

O altă companie de utilităţi cu performanţe slabe la bursă este grupul Suez, ale cărui acţiuni au scăzut cu 22%. Aceste titluri au fost afectate de o avertizare de profit emisă în luna ianuarie şi în decembrie au primit o nouă lovitură după ce principalul acţionar, Engie SA, a anunţat că îşi păstrează participaţia de 32% la Suez, punând capăt speculaţiilor că ar putea prelua această companie.