Energia verde: Capacitatea centralelor a ajuns la 3.670 de MW, la finele lunii octombrie

Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decât era la începutul acestui an, când în sistem figurau 2.334 de MW, potrivit datelor Transelectrica.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 14:35
Energia verde: Capacitatea centralelor a ajuns la 3.670 de MW, la finele lunii octombrie

Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, faţă de doar 49 de MW la începutul acestui an.

Şi la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, faţă de 1.800 de MW în ianuarie.

Mai sunt în funcţiune microhidrocentrale de 501 MW şi centrale pe biomasă de 53 de MW.

În 2013 a fost instalată această capacitate-record, întrucât este ultimul an când producătorii de energie verde mai beneficiază de schema de sprijin în forma actuală.

Subvenţiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la începutul acestei luni.

”Vom reduce de anul viitor subvenţiile pentru energia regenerabilă. Am pregătit un proiect de act normativ în acest sens”, a declarat Niţă.

Întrebat cu cât vor fi micşorate subvenţiile, ministrul a precizat că ”reducerea va fi drastică”.

El a adăugat că, în continuare, se doreşte exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, însă nu este sigur că acest lucru va putea fi implementat începând de anul viitor, întrucât este nevoie de acordul autorităţilor de la Bruxelles.

”Am făcut o notificare în acest sens. Ea se află la Consiliul Concurenţei, care o va trimite la DG Competition (autoritatea de Concurenţă din cadrul Comisiei Europene – n. r.). Sperăm să poată fi posibilă implementarea ei anul viitor, însă nu putem spune cu certitudine acest lucru”, a arătat Niţă.

Numărul mare de turbine eoliene şi de panouri fotovoltaice instalate în ultimii 2 – 3 ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, în special în cazul industriei energofage.

Certificatele verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă sunt plătite de toţi consumatorii din România, în factura finală la electricitate.

La finele lunii noiembrie, oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunţat că România şi-a atins deja ţinta de energie regenerabilă asumată în faţa Comisiei Europene pentru anul 2020.

”Am constatat că schema de sprijin nu mai răspunde realităţilor. La 1 ianuarie 2014, România îşi atinge cotele asumate de 24% energie regenerabilă din totalul consumului. Astfel că vă anunţăm că am informat comisiile de specialitate din Parlament şi Guvernul că trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, în 2015, cota maximă să fie de 13%, faţă de 15%, cât este prevăzut în Legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi – n. r.)”, a spus vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.

El a menţionat că ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013 (care modifică Legea 220/2008) să conţină prevederi prin care preţul certificatelor verzi să scadă.

”Evoluţia acestei pieţe trebuie să ducă la o evoluţie normală a preţului certificatelor verzi, nu ca până acum, când valoarea certificatelor se duce doar către nivelul maximal”, a explicat oficialul ANRE.

La rândul său, Rodin Traicu, membru în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a precizat că toate statele din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu această problemă.

‘Am stat de vorbă cu autorităţi din ţările din regiune şi au aceeaşi problemă. Spre exemplu, cehii au spus că au de gând să diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investiţii să fie pe propriile picioare. Noi aşteptăm poziţia Bruxelles-ului”, a spus Traicu.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...