Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de mâine, 20 mai, este de doar 228 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. În unele intervale, cele de la miezul zilei prețurile scad extrem de mult, până la zero lei pe MWh – astfel, în intervalele orare 13, 14, și 15 ale zilei de mâine prețurile sunt de 0,01 și 0,00 respectiv 0,01 lei/MWh, după cum puteți vedea în graficul de mai jos.
De ce ar ceda cineva energia electrică gratis?
Mâine este sâmbătă, o zi în care consumul de energie electrică este tradițional mai redus, în condițiile în care oricum consumul de energie al țării a scăzut drastic. Potrivit prognozei consultate de noi la această oră, mâine va bate destul de bine vântul în România – cu o medie de putere orară estimată la nivelul zilei de peste 1.600 MW în eolian, și se pare că vom avea și un aport destul de bun al fotovoltaicelor, cu o medie a puterii orare la nivelul întregii zile de 246 MW, în condițiile în care producția maximă este concentrată în orele cu mult soare din miezul zilei, adică cele în care prețul este atât de scăzut. Iar peste asta vine producția mare de energie electrică din hidrocentrale, în condițiile în care zilele acestea este apă din abundență, iar Hidroelectrica funcționează constant la peste 3.000 MW.
Așadar, mâine după amiază consumul este scăzut, industria nu consumă iar temperaturile exterioare nu îi fac pe oameni să dea drumul la aer condiționat, dar producția de energie electrică duduie, mai ales din regenerabil. De ce nu se opresc și aleg să cedeze energia practic gratuit, în acele ore? O explicație ar fi aceea că cei care beneficiază de schema de sprijin primesc certificate verzi și este un câștig, în final, chiar cu energia dată gratis și, pe de altă parte, ar putea fi mai costisitor pentru ei la nivelul zilei dacă ar opri doar atunci instalațiile pentru că dispecerul național poate interveni el să-l oprească, dacă nu-și respectă programul anunțat anterior.
Pe de altă parte, cauza nu trebuie căutată doar la noi – dacă ne uităm pe mecanismul de cuplare a piețelor spot, observăm într-unul dintre intervalele orare cu prețuri mici, de exemplu 16, în rețeaua românească intră 1.890 MW, și de la noi pleacă spre cea bulgară 1.941, acesta fiind maximumul tehnic posibil mâine – de altfel în toate intervale orare.
Deci prețurile de la noi scad și pentru că intră energie electrică ieftină în rețea din altă parte și, dacă ne uităm la datele pe Europa, observăm că mâine, în Germania, prețul mediu spot este de doar 46 de euro/MWh (la fel și în Franța) cel mai probabil din cauza aportului semnificativ al fotovoltaicului din Germania.