Unilever, unul dintre cei mai mari producători de alimente la nivel mondial, va livra deșeurile provenite din alimentele expirate de la depozitul Unilever din Ariceștii Rahtivani către prima stație românească de cogenerare construită la Filipeștii de Pădure, de către grupul Genesis Biopartner.
În acest sens, Uniever a semnat un parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, un holding românesc format din parteneriatul Baupartner România și Vireo Energy Suediacare, care va colecta și va transforma alimentele expirate la fabrica de biogaz din judeţul Prahova. Astfel, produsele alimentare expirate, al căror management reprezintă un cost pentru orice producător de bunuri de larg consum, (margarina, înghețata, muștarul, maioneza, ketchup-ul) vor fi transformate în energie regenerabilă.
Staţia de cogenerare a celor de la Genesis procesează zilnic o cantitate de 50 de tone de substrat organic și produce energie regenerabilă (electrică și termică). Energia electrică este livrată în rețeaua națională și energia termică (abur și apă caldă), către un consumator local.
Unilever este unul dintre cei mai mari producători din lume, din domeniile produse alimentare, produse de îngrijire personală și îngrijire a locuinței, având vânzări în peste 190 de țări.
Genesis Biopartner – Holding înființat cu scopul de a investi în crearea unui portofoliu larg de stații de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz pe întreg teritoriul României, utilizând atât masa verde agricolă cât și deșeuri organice ca surse de energie regenerabila, cu efect pozitiv in crearea de noi locuri de munca si protectia mediului inconjurator.
Stația de producere energie regenerabila, în cogenerare, din biogas, construită la Filipeștii de Pădure, Județul Prahova are o capacitate de 1MW/h electric și 1,2MW/h termic. Investitia in Companie a avut o valoare de de aproximativ 5.000.000 euro. Implementarea proiectului, a demarat în Iunie 2012.
Statia de biogaz funcționează în prezent cu plante energetice și alimente expirate furnizate de Unilever, precum și de către alți furnizori de reziduuri organice și alimentare. Instalația de cogenerare pe bază de biogaz se pretează oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald).