„În acest moment, ne preocupă aplicarea conformă a prevederilor legislative în vigoare şi ne exprimăm disponibilitatea de a coopera cu autorităţile statului care au competenţe de analiză şi, după caz, decizie. Apariţiile din presă legate de contractele Hidroelectrica sunt, de cele mai multe ori, incomplete, incorecte sau răuvoitoare. Noi însă vom rămâne deschişi unui dialog transparent, prin care bunul mers al actului de justiţie să nu fie afectat. Sublinem faptul că, în funcţie de decizia Tribunalului Bucureşti, vom stabili în ce măsură este oportună sau nu continuarea demersurilor legale”, precizează Energy Holding, într-un comunicat transmis ECONOMICA.NET.
Ce șanse de câștig ar putea avea „băieții deștepți” în instanță? Administratorul judiciar al Hidroelectrica spune că „niciuna”. Dacă Energy Holding va cere în instanţă daune de compensare, Hidroelectrica ar putea cere diferenţele de preţ pe ultimii trei ani.
„Denunțările contractelor, ca măsuri dispuse de administratorul judiciar, nu sunt supuse niciunei căi de atac, nici pe instanțele de drept comun, nici pe instanțele arbitrale. În schimb, sigur, dânșii pot să ceară daune sau compensații pentru denunțare, e cu totul altceva. Dar nu au nicio șansă. Și putem să le răspundem și noi cu aceeași monedă, putem să le cerem banii, diferențele de preț pe ultimii trei ani, care se ridică la câteva sute de milioane de euro, deci ar trebui să se gândească de două ori dacă înțeleg să promoveze o acțiune în instanță”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza, partener în firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Energy Holding, cel mai vechi trader de energie electrică din România, a contestat în instanţă decizia administratorului judiciar al Hidroelectrica de a denunţa contractul prin care Energy Holding primea energie electrică de la Hidroelectrica.
Contestaţia a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti. Energy Holding este reprezentată în acest litigiu de una dintre cele mai mari case de avocatură din România, Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, aflat în insolvenţă, a desfiinţat săptămâna trecută, contractul bilateral de furnizare de energie cu traderul Energy Holding. Energy Holding este al doilea cel mai mare „băiat deştept”, după Alpiq, primind o cantitate anuală de 2,5 TWh de energie de la Hidroelectrica.
Energy Holding plătea, în baza contractului bilateral cu Hidroelectrica, un preţ de 130 de lei/MWh. Contractul de furnizare de energie electrică se întindea până în anul 2019.
Compania a anunţat atunci că „decizia de denunţare a contractului vine după mai bine de 7 luni de negocieri, perioadă în care compania a dovedit bună credinţă şi a venit, în permanenţă, în întâmpinarea cerinţelor Hidroelectrica”. „Cu toate că echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor 7 luni de cel puţin 3 ori şi negocierile au pornit de fiecare dată de la zero, reprezentanţii Energy Holding au dovedit flexibilitate în acceptarea modificărilor parametrilor esenţiali ai contractului: preţ, durată, cantitate. Vom gestiona situaţia creată şi vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor noştri contractuali” a anunţat atunci Energy Holding.
Citeşte şi
Băieţii deştepţi nu se lasă. Energy Holding atacă în justiţie ruperea contractului cu Hidroelectrica
Contractul secret dintre Hidroelectrica şi Energy Holding a fost făcut public. Vezi ce conţine