Engie a lansat oferta pentru populație de după liberalizarea de la 1 iulie. Prețul gazelor nu scade, așa cum ne-am fi putut aștepta
Engie a publicat pe site-ul propriu oferta pentru consumatorii casnici cărora acum le furnizează gaze în regim reglementat și cărora le va furniza gaze în regim concurențial, de la 1 iulie. Pachetul poartă numele Engie Gas Start, iar prețul final al gazului este de 125 de lei/MWh, adică identic cu prețul reglementat de acum, pentru tranșa de consum casnic. Prețul este fix pentru un an, în perioada 1 iulie 2020-30 iunie 2021.
Engie, ca și ceilalți furnizori care au clienți alimentați în regim reglementat, a fost obligat să facă această ofertă, în urma unui ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei. Piața de gaze se liberalizează la 1 iulie, prețurile reglementate dispar, iar clienții trebuie să aleagă o nouă ofertă, de la actualul furnizor sau de la oricare altul, până la data de 1 iulie.
Clienții reglementați ai Engie pot accepta această ofertă, pot alege alte oferte, tot ale Engie, sau pot alege ofertele altir furnizori. Dacă nu fac o alegere până la data de 30 iunie, ei vor primi în continuare gaz de la Engie, în condițiile actualei oferte, și vor plăti gazul la același preț ca și până acum, timp de un an, în care au timp iarăși să aleagă alte oferte.
Totuși, chiar și în aceste condiții, oferta Engie este cea mai bună de pe piață
Putea fi mai bună oferta Engie?
Certitudinea este că prețul final plătit de populație nu crește după liberalizare, dacă clientul rămâne la Engie, dar au fost așteptări ca el ar putea scădea. Asta din două cauze principale.
Prima este faptul că prețul gazelor din piață este acum sub cei 68 de lei/MWh, cu cât cumpără Engie gazul de la Petrom și Romgaz pentru a îl furniza consumatorilor, la care se adaugă și gazul din înmagazinare, pentru care se plătește tariful de înmagazinare. Dar, cum oferta Engie are preț fix timp de un an, cel mai probabil funizorul a luat în calcul faptul că, la iarnă, prețul gazelor în piață ar putea fi mai mare.
A doua este legată de dispariția unui cost din factură, începând cu 30 iunie, care ar fi putut scădea factura după această dată. Pe lângă gazele cumpărate din piață, factura actuală a Engie, ca și a celorlalți furnizori care au clienți casnici reglementați, mai conține o componentă, și anume cea de recuperare a costurilor nerecunoscute în trecut, când au cumpărat din piață gaze mai scumpe decât prețul la care trebuia să-l vândă populației. Mecanismul actual de reglementare permite recuperarea lor de la populație, prin prețurile plătite acum, până la data de 30 iunie, deci de la 1 iulie furnizorul nu mai are acest cost și ar fi fost de așteptat un preț final mai mic decât cel reglementat. ANRE nu a prezentat public cât este această componentă, dar pe baza calculelor noastre el este de circa 15 lei/MWh.