Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale

Depomureş, operatorul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureş, companie deţinută de Grupul Engie prin Engie Group Participations (59%) şi de Romgaz (40%), a anunţat lansarea, la începutul acestei săptămâni, a lucrărilor de execuţie pentru construirea unei staţii de comprimare.
AGERPRES - vin, 15 nov. 2024, 15:48
Engie - Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale

Valoarea totală a investiţiei va fi susţinută din fonduri proprii şi din surse atrase, inclusiv un grant în valoare de 12,77 milioane de euro, accesat prin Programul CEF Energy (Connecting Europe Facility). Proiectul este planificat să fie finalizat în cursul anului 2026, scrie Agerpres.

Staţia de comprimare urmează să deservească depozitul atât pentru injecţia gazelor în depozit, cât şi pentru extracţia acestora în vederea livrării în Sistemul Naţional de Transport (SNT), investiţie ce face parte din Proiectul de Interes Comun 6.20.4 Depozit Depomureş în România.

„În contextul actual, cu provocările energetice crescute în Europa, mai ales după conflictele geopolitice recente, România joacă un rol important pentru diversificarea aprovizionării, putând oferi o alternativă regională la gazele ruseşti şi contribuind la stabilitatea aprovizionării ţării şi în regiune. Dezvoltarea infrastructurii energetice, inclusiv prin extinderea capacităţii de înmagazinare a gazelor naturale este, în acest sens, vitală, iar Depomureş rămâne un pilon important în asigurarea securităţii energetice a României şi a regiunii. Acest proiect strategic ne va permite să răspundem prompt şi eficient cerinţelor pieţei, contribuind totodată la securitatea energetică locală şi regională”, a declarat Dan Pantilie, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Depomureş, citat în comunicat.

Investiţia are ca obiectiv principal creşterea capacităţii de stocare a depozitului de gaze naturale cu 33%, de la 300 mil.m3 la 400 mil.m3 (+100 mil. m3, echivalentul a cca. 1 TWh), contribuind astfel la întărirea securităţii aprovizionării cu gaze naturale pe timp de iarnă şi în perioadele cu vârf de consum când este necesară activarea acestei surse pentru acoperirea cererii de consum.

De asemenea, se are în vedere creşterea flexibilităţii depozitului, prin mărirea debitelor zilnice de injecţie / extracţie cu 75%, de la cca. 2 mil. m3 până la 3,5 mil.m3 (+1,5 mil. m3 / zi, echivalentul a cca. 15,8 GWh), contribuind în acest fel la creşterea flexibilităţii sistemului energetic în ansamblu.

Una alt obiectiv este creşterea gradului de integrare a unei pieţe interne eficiente şi competitive prin reducerea şi prevenirea blocajelor de infrastructură legate de furnizarea gazelor, contribuind astfel la consolidarea rezilienţei infrastructurii energetice naţionale.

În urma contribuţiei acţionarilor principali la proiectul de dezvoltare a depozitului, atât ENGIE Group Participations SA, cât şi SNGN Romgaz SA şi-au mărit procentul participaţiilor deţinute la Depomureş, ajungând la 59,59% şi respectiv la 40,40%.

Depomureş este al doilea operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România şi operează depozitul localizat în Târgu-Mureş care are, în prezent, o capacitate de stocare de 300 milioane m.c.

Te-ar mai putea interesa și
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului auto japonez cu Honda Motor....
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul și să taie cheltuielile statului
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare ...
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...