“Primul aspect de care trebuie să ținem cont este reziliența. Trebuie să ne asigurăm că dispunem de o infrastructură fiabilă și pregătită pentru viitor. De aceea, investim anual peste 100 de milioane de euro în rețeaua de distribuție, pentru a crește fiabilitatea acesteia (operăm sisteme SCADA, digitalizăm procese etc.). În același timp, acordăm o atenție deosebită securității cibernetice și ne pregătim pentru provocările viitoare”, a spus Nicolas Richard CEO al Engie România, la o conferință pe teme de energie organizată de publicația InvesTenergy.
“Un alt aspect legat de infrastructură, de exemplu, cu partenerii de la Romgaz, avem un proiect de dezvoltare și extindere a capacității de stocare a gazului, unde investim peste 40 de milioane de euro. Ne concentrăm și pe soluții de stocare în baterii, pentru a explora modalități pentru a construi un sistem global sustenabil”, a continuat Richard.
Engie este, alături de furnizor de energie și gaze si producător de energie electrică din surse regenerabile și operator de înmagazinare, prin Depomureș, al doilea operator de acest fel din țară, după Depogaz (controlat de Romgaz), și mult mai mic. Capacitatea de înmagazinare a Depomureș este de doar 300 de milioane de metri cubi, dar compania derulează un program de creștere a capacității la 400 de milioane de metri cubi, și aici merg banii anunțați de Nicolas Richard.
Engie a obținut o finanțare europeană nerambursabilă de 12,7 milioane de euro pentru creșterea capacității de înmagazinare a Depomureș, contractul de finanțare fiind semnat în această primăvară.