Engie şi Belgia stabilesc cadrul pentru posibila prelungire a funcţionării reactoarelor nucleare
Subsidiara belgiană a Engie – Electrabel – şi statul belgian au semnat „o scrisoare de intenţie care nu creează nicio obligaţie” şi intenţionează să negocieze şi să aprobe un acord juridic cu caracter obligatoriu până la finalul anului, scrie Agerpres.
Scrisoarea de intenţie deschide drumul spre un acord privind extinderea perioadei de operare a reactoarelor nucleare Doel 4 şi Tihange 3 pentru 10 ani.
„Părţile sunt dispuse să discute şi să accepte condiţiile care vor permite reluarea funcţionării ambelor reactoare în noiembrie 2026”, a precizat Engie.
Acordul include crearea unei societăţi mixte care să gestioneze activitatea celor două unităţi şi un plafon asupra costurilor pentru gestionarea deşeurilor nucleare şi a combustibilului uzat.
După luni de dezbateri, Guvernul de coaliţie din Belgia, format din şapte partide, a convenit în decembrie un compromis ce prevede că ultima centrală nuclearo-electrică din Belgia se va închide în anul 2025, cu condiţia ca aceasta să nu conducă la penurii de energie.
Verzii au insistat că trebuie respectată legea din 2003 ce prevede renunţarea până în 2025 la energia nucleară, în timp ce liberalii francofoni au încercat să prelungească funcţionarea celor mai noi două reactoare.
Poziţia Verzilor s-a schimbat însă acum.
„Planul A este gata şi realizabil, dar este nevoie de o reevaluare dată fiind (situaţia din) Ucraina”, a declarat recent Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei, din partidul Verzilor.
„Trebuie de asemenea să privim obiectiv problemele şi obstacolele legate de o prelungire. Ultimele două reactoare reprezintă 3% din energia noastră. Avem nevoie de o revoluţie majoră pentru 100% din energia noastră”, a adăugat oficialul.
Belgia, care are în total şapte reactoare nucleare, nu a spus cum va înlocui capacitatea energetică a acestora, însă o opţiune ar fi fost construirea mai multor centrale pe gaz.
Cele mai noi două reactoare nucleare ale Belgiei sunt operate de compania franceză Engie şi furnizează aproape jumătate din producţia de electricitate a ţării.