Engie speră la performanțe financiare și mai bune în 2024, chiar pe fondul scăderii prețurilor

Grupul francez Engie, activ și în România pe segmentele de distribuție și furnizare de gaze și electricitate și de producție în regenerabil, speră la un an mai bun decât precedentul, chiar dacă prețurile sunt în scădere. Grupul nu ascunde însă că va vinde din active dacă situația se înrăutățește.
Mihai Nicuţ - joi, 22 feb. 2024, 22:08
Engie speră la performanțe financiare și mai bune în 2024, chiar pe fondul scăderii prețurilor

Engie și-a îmbunătățit previziunile financiare pentru 2024, după ce vânzările puternice de gaze și energie au ajutat compania energetică franceză să crească profiturile din activitățile de bază  bază, chiar și în condițiile în care prețurile și-au revenit de la maximele din 2022, arată Reuters.

Prețurile la energie au scăzut de la vârfurile înregistrate în 2022, când Rusia a invadat Ucraina, iar livrările de gaze rusești prin gazoducte spre vest s-au redus.

Directorul general al grupului,  Catherine MacGregor a declarat că anul trecut a fost „încă relativ volatil”, iar Engie a reușit să administreze business-ul din energie astfel încât să beneficieze de condițiile de piață.

Engie a adăugat 3,9 GW de capacitate instalată în regenerabile în portofoliul său anul trecut și a semnat contracte de achiziție de energie pe termen lung (PPA) în valoare totală de 2,7 GW în 2023, cele mai multe dintre ele pe mai mult de cinci ani, o tendință despre care MacGregor a spus că se așteaptă să continue.

„Continuăm să vedem un interes destul de puternic din partea clienților noștri, desigur cu o dinamică mai puternică în Statele Unite, stimulată de creșterea economică și de mișcarea de reindustrializare”, a spus ea.

„În Europa, în mod evident, cererea este diferită, reflectând prețurile spot care au scăzut, dar avem în continuare impulsul marilor consumatori industriali care și-au asumat angajamente foarte puternice de decarbonizare, iar PPA- urile le permit să își decarbonizeze foarte rapid consumul de  energie electrică”, a adăugat ea.

Engie țintește acum pentru 2024 un venit net recurent la nivel de grup cuprins între 4,2 și 4,8 miliarde de euro, față de 3,8-4,4 miliarde de euro cât era estimarea inițială. De asemenea, așteptările sunt acum pentru un profit înainte de dobânzi (EBIT) pentru 2024, excluzând activitățile sale nucleare, cuprins între 7,5 și 8,5 miliarde de euro – față de o țintă anterioară de 7,2-8,2 miliarde de euro.

Acțiunile Engie au crescut cu 2,7% la ora 12.11 GMT, după declarațiile managementului.

„Întrebarea cheie pentru companie va fi cum va evolua această orientare… având în vedere că se bazează pe prețurile de la 29 decembrie 2023 și multe prețuri la energie au scăzut cu 25-30% de atunci”, a declarat analistul Javier Garrido de la JP Morgan într-o notă pentri investitori.

Directorul financiar al grupului Pierre-François Riolacci a declarat că „dacă prețurile ar urma să scadă și să rămână scăzute, mai scăzute pentru mai mult timp, atunci vom lua măsuri. Vom acționa asupra bazei noastre de costuri și asupra operațiunilor noastre pentru ne a proteja câștigurile și fluxurile de numerar”.

El a mai spus: „Dacă este necesar, putem, de asemenea, să intensificăm vânzarea unor active, dacă vom obține prețuri bune, desigur, și fără impact asupra strategiei.” Riolacci a declarat că grupul are deja planuri pentru vânzarea unor active de un miliard de euro.

Veniturile nete recurente ale Engie pentru 2023 au totalizat 5,4 miliarde de euro, în creștere de la 5,2 miliarde de euro în 2022. Profitul înainte de impozitare și dobânzi pentru întregul an, excluzând activitățile sale nucleare, a fost de 9,5 miliarde de euro, în creștere de la 8 miliarde în 2022.

Engie a înregistrat deprecieri în valoare de 1,3 miliarde de euro, care au inclus 714 milioane de euro ca urmare a prețurilor de pe piața de energie din sud-vestul SUA, la care s-a adăugat un parc eolian de pe această piață despre care Engie a spus că nu a funcționat din cauza unor probleme cu producătorul de turbine Nordex

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...