‘Anul acesta, datorită, de asemenea, temperaturilor foarte blânde în toată Europa, cred că putem exclude ca situaţia din Ucraina să poată avea un impact asupra aprovizionării cu gaze naturale’, a spus Paolo Scaroni, administratorul delegat (numărul unu) al grupului gazier şi petrolier italian Eni.
Cu toate acestea, a adăugat el, ‘dacă tensiunile vor persista, aş avea o oarecare îngrijorare pentru anul viitor’.
Scaroni a exprimat îndoieli faţă de ameninţările gigantului rus de gaze Gazprom de a suspenda exporturile de gaze către Ucraina, o măsură care ar penaliza de asemenea Uniunea Europeană, în condiţiile în care jumătate din achiziţiile UE tranzitează încă Ucraina.
‘În momentul de faţă, nu există nicio problemă. Mi se pare dificil ca Rusia să suspende exporturile sale prin Ucraina cu excepţia scenariului unui conflict real, astfel încât în acest stadiu aş tinde să exclud’ o astfel de posibilitate, a declarat el.
Patronul Eni a subliniat că nu este numai în interesul Ucrainei, ‘care încasează 3 miliarde de dolari pe an’ pentru tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său, ci şi al Rusiei. ‘Pentru ruşi, a dovedi că sunt de încredere în ceea ce priveşte livrările către clienţii occidentali este o necesitate absolută’, a mai spus Scaroni, anunţând că va discuta, din nou, ‘marţea viitoare’, cu directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller.
Chiar dacă dependenţa italiană de gazele ruse a scăzut de la 37% în 2000 la 28% în 2012, Scaroni a subliniat dorinţa companiei sale de a ‘menţine cele mai bune raporturi posibile cu Gazprom’. ‘Eni are relaţii strânse cu ruşii de 60 de ani şi considerăm că avem un patrimoniu de păstrat’, a mai spus Scaroni.
Patronul Eni a justificat din acest punct de vedere poziţia europeană ‘mai prudentă’ decât cea a SUA faţă de Moscova în criza cu Ucraina, remarcă AFP. ‘În special Italia şi Germania, cele două ţări care au relaţii economice foarte puternice cu Rusia nu numai în domeniul energetic, sunt mai precaute’, a argumentat el.