Enrico Letta: Italia se confruntă cu „un risc care ar putea fi fatal”

Preşedintele Consiliului de Miniştri italian, Enrico Letta, a avertizat, miercuri, parlamentarii împotriva instabilităţii, un "risc fatal" pentru Italia, cerându-le acestora să acorde votul de încredere Guvernului său, după criza declanşată de Silvio Berlusconi, relatează AFP.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 08:26
Enrico Letta: Italia se confruntă cu

„Italia se confruntă cu un risc care ar putea fi fatal, care depinde de un da sau un nu. Vă invit să daţi un exemplu de coeziune”, a afirmat premierul, prezentând un bilanţ pozitiv al acţiunii Guvernului său de coaliţie stânga-dreapta, care a permis celei de-a treia economii din zona euro să „iasă din coşmarul” recesiunii.

„Guvernul meu s-a născut în Parlament şi dacă va trebui să moară, va muri aici, în Parlament”, „Aveţi curajul să îmi acordaţi încrederea”, le-a spus el senatorilor.

Suspansul rămâne în privinţa votului care va avea loc la prânz, după dezbatere. Letta contează pe voturile rebelilor din partidul de centru-dreapta, Poporul Libertăţii (PdL) al lui Silvio Berlusconi.

Primul dintre ei, vicepremierul Angelino Alfano, un avocat sicilian în vârstă de 42 de ani, prezentat până în prezent ca urmaşul lui Silvio Berlusconi, s-a declarat „ferm convins că tot partidul trebuie să îi acorde votul de încredere lui Letta”. La antipodul mentorului său, care şi-a reiterat intenţia de a „pune capăt Guvernului Letta”, rezultat dintr-o coaliţie între stânga şi dreapta.

Pentru a facilita misiunea moderaţilor din PdL, Letta a refuzat demisia a cinci miniştri ai PdL. Alfano şi-a luat locul, aşezat lângă şeful Guvernului, în timpul discursului acestuia, în timp ce în rândurile PdL, Berlusconi, ajuns cu întârziere, asculta cu mâinile împreunate în dreptul gurii.

În discursul său de o oră, Letta a exclus foarte repede orice concesie făcută magnatului media în vârstă de 77 de ani, care are probleme cu justiţia. „Într-o ţară democratică, deciziile justiţiei trebuie aplicate” şi „afacerile judiciare trebuie disociate de politică”, a declarat el ferm.

Potrivit tuturor experţilor, „gestul necugetat” de ruptură al miliardarului a fost motivat de temerea sa de a-şi pierde, la jumătatea lui octombrie, locul de senator şi, prin urmare, imunitatea parlamntară, după condamnarea sa definitivă, la 1 august, la închisoare pentru fraudă fiscală.

„Eu nu voi muri, chiar dacă mă omoară”, a declarat Berlusconi într-un interviu acordat săptămânalului Panorama.

Senatul reprezintă pentru şeful Guvernului, un creştin-democrat care aparţine Partidului Democrat (principala formaţiune a stângii), pariul cel mai riscant, deoarece soarta sa depinde de numărul senatorilor PdL care îi vor acorda votul de încredere.

Pe hârtie, el dispune de 137 de voturi garantate, în timp ce majoritatea este de 161. Patru foşti senatori ai Mişcării Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo au anunţat că vor vota în favoarea Guvernului, astfel că îi mai lipsesc 20 de voturi.

Parlamentarii PdL care vor vota sunt în număr de aproximativ 40, „este suficient să le urmăreşti declaraţiile publice”, a afirmat marţi dimineaţa senatorul Carlo Giovanardi, unul dintre actorii rebeliunii din cadrul PdL.

„Este o zi care ar putea schimba politica”, speră Stefano Folli de la cotidianul economic Sole 24, care întrevede „sfârşitul sezonului Berlusconi”. „Ziua cea mai lungă pentru Berlusconi”, titrează La Repubblica.

În Camera Deputaţilor, misiunea lui Letta este mai uşoară, deoarece PD şi aliaţii săi de centru din cadrul partidului fostului premier Mario Monti dispun de majoritate absolută.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...