Doar 1,4 GW de energie eoliană offshore au apărut în Europa în prima jumătate a anului, prea puțin față de necesarul de 11 GW pe an – Wind Europe. Care sunt problemele

Companiile europene au pus în funcțiune doar 2,1 GW de capacitate eoliană offshore în prima jumătate a anului 2023, din care 1,4 GW în Uniunea Europeană, în timp ce deciziile finale de investiții au fost luate pentru încă 5 GW, potrivit WindEurope, asociația industriei eoliene din Europa. Asociația a subliniat că UE ar trebui să adauge, în medie, 11 GW de capacitate offshore pe an până în 2030 pentru a-și atinge obiectivele în materie de energie și climă.
Mihai Nicuţ - lun, 21 aug. 2023, 21:10
Doar 1,4 GW de energie eoliană offshore au apărut în Europa în prima jumătate a anului, prea puțin față de necesarul de 11 GW pe an – Wind Europe. Care sunt problemele

Lanțul logistic și de aprovizionare are nevoie urgentă de noi investiții – iar Legea UE privind industria net-zero nu le va oferi în forma sa actuală, spune  WindEurope. Un alt semnal de alarmă este reprezentat de modul de organizare a licitațiilor, iar guvernele ar trebui să permită indexarea costurilor și să evite ofertele negative fără plafon.

În prima jumătate a anului 2023, capacitatea eoliană offshore a Europei a crescut cu 2,1 GW, ajungând la 32 GW. Țările de Jos au acontat mai mult de jumătate din noua capacitate instalată, iar restul a fost în Marea Britanie, Germania și Norvegia. Investițiile au fost întârziate în 2022 din cauza incertitudinilor de reglementare cauzate de intervenția guvernamentală pe piețele de energie, mai arată Wind Europe.

Chiar dacă a fost întotdeauna clar că se va construi mai mult în a doua jumătate a deceniului decât în prima, ritmul actual, cu doar 1,4 GW în primul semestru din 2023 în UE, este încă sub nivelul de referință și este mult de recuperat, a precizat asociația.

Aceasta a avertizat că anul trecut nu a adus nici măcar o singură investiție nouă în eoliene offshore la scară largă în Europa. Deciziile finale de investiție au fost amânate, deoarece inflația a mărit costurile proiectelor, iar investitorii au fost speriați de intervențiile guvernamentale pe piețele de energie electrică.

Șase proiecte mari, în valoare totală de 15 miliarde de euro, au ajuns în faza de investiție, pentru o capacitate de 5 GW, dar unele proiecte sunt încă amânate, iar mulți investitori sunt încă ezitanți, a subliniat asociația.

UE trebuie să pună banii pe masă

Europa trebuie să își extindă lanțul de aprovizionare al industriei energiei eoliane offshore pentru a susține această accelerare, dar, potrivit WindEurope, investițiile necesare în fabrici, forță de muncă și infrastructură nu se fac suficient de repede.

„Europa trebuie să își corecteze reglementările (de exemplu, autorizarea și designul pieței) pentru a face ca aceste investiții să fie justificate din punct de vedere comercial. Va fi nevoie, de asemenea, de sprijin public. Dar Planul industrial Green Deal al UE și Legea privind industria Net-Zero sunt insuficiente în forma actuală”, a mai opinat asociația, adîugând că UE trebuie să pună la dispoziție bani care să ajute la extinderea lanțului de aprovizionare, nu doar să finanțeze inovarea.

Licitația negativă nu este bună

Potrivit WindEurope, guvernele trebuie să indexeze complet prețurile de licitație pentru a acoperi inflația între licitație și achiziția efectivă a echipamentelor. Costurile turbinelor eoliene offshore au crescut cu până la 40% în ultimii doi ani. Dacă guvernele nu recunosc acest lucru, vor pierde proiecte, așa cum Marea Britanie a pierdut proiectul eolian offshore Boreas al Vattenfall.

De asemenea, în opinia acesteia, guvernele nu trebuie să cadă în tentația licitației negative fără plafon – care cere dezvoltatorilor să plătească cât de mult pot pentru privilegiul de a construi un parc eolian offshore.

Din cei 12 GW de energie eoliană offshore atribuiți prin licitații până acum în acest an, 60% au fost prin licitații negative fără plafon, notează raportul. Aceasta cresc în mod semnificativ lcosturile de construcție, iar dezvoltatorii va trebui să le transfere consumatorilor de energie electrică și lanțului de aprovizionare, care sunt deja în dificultate, mai spune WindEurope.

sursa: Balkan Green Energy News

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...