24% din toată producţia de energie electrică a ţării a fost asigurată de turbinele eoliene în România, în data de 29 august, potrivit datelor Wind Europe, asociaţia producătorilor de energie eoliană de pe continent.
Cu acest procent, România a fost prima ţară din Europa, devansând Portugalia şi Grecia (care au avut 23, respectiv 20%). Factorul de capacitate în România a fost destul de mare: 54% în acea zi, adică a funcţionat la capacitate nominală mai mult de jumătate din capacitatea instalată în eolian. Este adevărat că la nivelul Europei vântul nu a bătut foarte tare: la nivel continental s-au produs doar 540 GWh de energie în eolian.
România a produs, în acea zi, 39GWh de energie electrică din surse eoliene, fiind a cincea ţară producătoare de pe continent, potrivit datelor Wind Europe.
Eolienele au produs cel mai mult dimineaţa devreme (2.056 MW putere orară la ora 6 dimineaţă) dar au avut constant peste 1.000 MW, de-a lungul întregii zile. În medie, puterea orară a fost de 1.582 MW, ceea ce a făcut vântul a treia sursa de generare a energiei electrice din România, după apă şi carbune-peste producţia celor două reactoare nucleare
În mod tradiţional, când în România se produce consistent din surse eoliene, avem şi exporturi semnificative: 563 MW putere orară în data de 29 august, limitate de faptul că producţia Hidroelectrica a fost mai mică decât cea obişnuită.
România avea, la finalul anului trecut, capacităţi de energie regenerabilă de circa 5.000 de MW care primesc certificate verzi, plătite apoi de consumatori, prin facturi, din care 3.105 MW eoliene, 1.360 MW fotovoltaice, 342 MW hidro şi 142 MW biomasă şi biogaz. Consumatorii finali de energie electrică plătesc echivalentul a 11,7 euro/MWh, pentru susţinerea energiei verzi
Investiţiile în sectorul energiei regenerabile se ridică la circa 8 miliarde de euro.