Eolienele au depăşit cărbunele, apa şi atomul

Producţia de energie din surse eoliene a atins, vineri, maximul istoric - 2.400 de MWh, la circa 3.000 de MW putere instalată. Morile de vânt au depăşit la producţia de energie, termocentralele, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Exporturile au fost şi ele  de peste 1.200 de MWh, pe tot parcursul zilei, adică jumătate din energia din surse regenerabile produsă a fost exportată.
Economica.net - Dum, 23 nov. 2014, 22:01
Eolienele au depăşit cărbunele, apa şi atomul

Vineri, ora 12.00 producţia de energie din surse eoliene atingea 2.452 de MWh, peste energia din cărbune – 2.409 MWh, peste cea din apă – 1.470 MWh şi peste cea nucleară – 1.424 MWh, potrivit datelor Transelectrica.

Este un record de producţie pentru energia din surse eoliene care, dacă vremea este prielnica, poate acoperi peste 30% din consumul naţional, de 7.500 de MWh, în medie.

În România, sunt instalaţi circa 3.000 de MW eolieni, ceea ce înseamnă că aproape toată resursa de energie eoliană a fost folosită azi.

Deşi consumul României este, în această perioadă, de circa 7.500 de MWH, producţia este mult mai mare, de peste 9.000 de MWh, medie zilnică. Diferenţa se exportă. Toate exporturile sunt făcute de producătorii de energie din surse regenerabile, eoliene şi fotovoltaice, pentru că aceştia sunt cei mai competitivi prin preţ, fiind cei mai ieftini.

Afluxul de investiţii în sectorul energiilor regenerabile se datorează subvenţionării acestuora prin sistemul certificatelor verzi. Această subvenţie din partea consumatorilor reprezintă şi motivul pentru care eolienele şi parcurile fotovoltaice produc cea mai ieftină energie din România.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.

Toată producţia de energie regenerabilă, fie ea eoliană, fotovoltaică sau din biomasă, este preluată în sistem, prin lege. Fiecare MWh eolian primeşte 0,5 certificate verzi, iar cel fotovoltaic primeşte 3 certificate verzi. Preţul unui certificat verde este de 28 de euro. Practic, producătorii de energie din surse regenerabile încasează în mod automat între 135 şi 400 de lei/MWh produs, fără a mai pune la socoteală preţul la care îşi vinde propriu-zis energia. Ceilalţi producători, care nu beneficiază de subvenţie, îşi pot vinde energia pe piaţă la o medie de doar 170 de lei/MWh.

 

Cei mai mari administratori de parcuri eoliene din România sunt cehii de la CEZ şi portughezii de la EdP.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...