Producătorul de energie eoliană Cernavodă Power a vândut pe bursă energie în bandă la 130 de lei (circa 30 de euro) de lei/MWh, cel mai mic preţ înregistrat în istoria bursei pentru acest tip de energie.
Cumpărătorul este traderul Axpo Energy Romania, fosta EGL Gas&Power. Contractul presupune livrarea a minim 12.000 MWh şi maxim 910.000 de MWh în perioada 1 aprilie-31 decembrie 2013.
Preţul de vânzare este cu mult mai mic faţă de media tranzacţiilor din această perioadă pentru energia în bandă care se situează în jurul a 190 de lei/MWh. Producătorul îşi permite să vândă la un preţ mult sub piaţă pentru că primeşte, oricum, circa 100 de euro pentru fiecare MWh livrat în sistem, pe lângă banii pe care-i ia efectiv de la client. Cei 100 de euro reprezintă contravaloarea celor două certificate verzi pe care fiecare producător de energie din surse eoliene le primeşte pentru fiecare MWh livrat în reţea. Practic, în urma tranzacţiei cu Axpo, Cernavodă Power va încasa peste 130 de euro pentru fiecare MWh vândut.
Spre comparaţie, Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie convenţională, are costurile de producţie la 153 de lei/MWh astfel încât nu poate vinde la preţul la care a făcut-o Cernavodă Power. Ultimele tranzacţii reuşite ale producătorului s-au realizat la circa 200 de lei/MWh. „Aici e concurenţă neloială. Statul român, care e un idiot, îi mai dă 100 de euro producătorului eolian pe lângă ce vinde el. Normal că poate vinde şi la 10 lei/MWh dacă oricum profitul este asigurat. Această practică omoară producătorii de energie din surse hidro, termo şi nuclear şi , în timp, periclitează siguranţa sistemului”, a spus Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Şi pentru Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie termo al ţării, eolienele sunt o „ameninţare”. O spune un oficial al companiei, sub protecţia anonimatului, iar acesta acuză direct statul pentru ceea ce se întâmplă pe piaţa de energie. „Fiind subvenţionaţi, pot vinde şi la 2 lei(MWh – n.r.). Noi nu putem pentru că n-avem nici subvenţie iar costurile noastre sunt cu totul altele. Tot ce vrem e tratament egal pe piaţă”, a afirmat oficialul citat.
De cu totul o altă părere este preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Eoliană, Ionel David. Acesta spune că preţul la care s-a făcut tranzacţia dintre Cernavodă Power şi Axpo Energy dovedeşte impactul pozitiv asupra pieţei de energie pe care o au eolienele. „Preţul energiei a scăzut pentru că eolienele au de unde să scadă. Sunt o sursă de ieftinire a energiei pe piaţă”, a precizat acesta.
Cernavodă Power este o companie controlată de gigantul portughez EDP ce operează un parc eolian de 120 MW în judeţul Constanţa.
Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro. În acest moment, tranzacţiile se efectuează la 48-49 de euro pe certificat verde.
Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.
În ultima perioadă, preţul energiei pe OPCOM(administratorul bursei de energie) a scăzut cu circa 30% din cauza creşterii cantităţii de energie eoliană livrată în piaţă la preţuri mici. Astfel, dacă în urmă cu câteva luni aproape orice cantitate scoasă pe piaţă de marii producători se vinde imediat la preţuri chiar superioare celor cerute iniţial, în prezent marii producători văd cum licitaţiile organizate pentru energia scoase la vânzare sunt anulate din lipsă de cumpărători interesaţi.