„Eolienii” propun un târg: dăm curent ieftin populaţiei dacă tăiaţi mai puţin din certificatul verde

Din dorinţa ca statul să nu le taie drastic din subvenţia pe care o primesc ca să producă energie, reprezentanţii industriei energiilor regenerabile ar fi dispuşi să înceapă livrările de energie ieftină către populaţie, ceea ce ar duce la scăderea facturilor.
Florin Cojocaru - mar, 16 apr. 2013, 21:07
„Eolienii” propun un târg: dăm curent ieftin populaţiei dacă tăiaţi mai puţin din certificatul verde

Marii investitori în centrale eoliene şi fotovoltaice din România s-au angajat să livreze energie ieftină pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici, dacă statul va ajusta mai puţin decât prevede schema suport de susţinere a regenerabilelor, potrivit preşedintelui Agenţiei de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ.

Astfel, propunerea producătorilor de energie din surse eoliene (centralele fotovoltaice sunt încă nesemnificative ca importanţă la producţia totală) cer să li se reducă schema suport cu doar 0,5 certificate verzi, la 1,5 certificate, pentru fiecare MWh livrat în reţea, în loc de 1 certificat verde cât prevede un proiect de lege al Ministerului Energiei aflat acum în dezbatere publică. În prezent proprietarii de ferme eoliene primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea. Ordonanţa de Urgenţă a Ministerului ar urma să-şi producă efecte din 1 iulie după ce primeşte amendamente din dezbaterea publică.

„Producătorii de energie din surse regenerabile au propus să înceapă livrările de energie ieftină pentru consumatorii casnici dacă statul acceptă să reducă schema de ajutor cu doar jumătate de certificat. Livrările s-ar face la un preţ mai mic decât Hidroelectrica, care acum e cel mai ieftin producător ce dă energie pentru case. Ar conduce la o ieftinire a facturii la electricitate pentru consumatori. În cazul în care calculele arată că factura s-ar micşora, luăm serios în calcul propunerea lor. La urma urmei, sunt investitori care aduc miliarde de euro în România”, a spus Havrileţ pentru ECONOMICA.NET.

 

Termocentralele ar ieşi din coşul reglementat

Dacă această contrapropunere a companiilor din domeniul eolian va fi acceptată, va avea ca efect scoaterea din coşul reglementat a termocentralelor. Din moment ce consumul este relativ constant, intrarea unei noi cantităţi de energie pe reglementat duce la scoaterea din coş a altora.

Peşedintele ANRE spune că producătorii care ar putea fi excluşi de la vânzarea pe reglementat sunt Complexul Energetic Hunedoara, în totalitate, şi Complexul Energetic Oltenia, parţial. Hunedoara este cel mai scump participant la coşul reglementat cu un preţ aprobat de ANRE de 272 de lei/MWh. Oltenia are un preţ de 190 de lei/MWh iar Hidroelectrica 125 de lei/MWh. Doar 2% din energia produsă la Hunedoara este vândută pe reglementat în acest an, procentul fiind de 16% la Oltenia. Cea mai mare pondere, 35%, o are Nuclearelectrica la un preţ de 142 de lei/MWh.

Dacă cele două complexuri vor părăsi piaţa reglementată, singura lor soluţie pentru a evita falimentul este să înceapă exporturile de energie. Aceasta deoarece pe piaţa liberă nu prea reuşesc să-şi vândă marfa pentru că preţurile medii au coborât la niveluri sub preţurile lor de cost. Potrivit lui Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional, preţurile pe piaţa contractelor bilaterale au coborât până la 155-160 de lei , practic la acelaşi nivel cu preţul pe reglementat – 155 de lei/MWh. “Tendinţa este de ieftinire continuă a preţului de pe piaţa liberă pentru că eolienele vin cu o energie foarte ieftină, la fel şi Hidroelectrica pentru că uzinează volume uriaşe de apă”.

Dacă propunerea companiilor din industria eoliană vor fi acceptate, atunci acestea vor aduce energie în coşul reglementat la mai puţin de 125 de lei/MWh. Cât de mare va fi cantitatea de energie şi cu cât ar urma să scadă facturile consumatorilor casnici români sunt detalii tehnice care trebuie puse la punct de reprezentanţi ai Energiei şi ANRE.

Contactat de ECONOMICA.NET, preşedintele Asociaţiei Române a Energiei Eoliene a confirmat dispoziţia companiilor pe care le reprezintă pentru a începe negocierile de intrare pe piaţa reglementată. A mai precizat că ar dori ca proiectul de lege al Guvernului care taie din subvenţiile către industrie este inutil şi ar trebui anulat. „Noi mergem azi în Parlament cu propunerea ca acest proiect de ordonanţă să fie anulat sau, cel mult, amânat. Este inutil şi putem şi justifica de ce. Oricum, noi suntem gata să începem livrările pe reglementat după ce ne facem calculul cu privire la preţurile şi cantităţile pe care le putem oferi”,a precizat David.

În prezent, industria regenerabilelor este subvenţionată de noi toţi prin sistemul certificatelor verzi. O centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 58 de euro. O centrală fotovoltaică primeşte şase astfel de certificate pentru fiecare MWh livrat în reţea.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde. Contribuţia pentru energia verde este înscrisă în partea de jos a facturii  la electricitate.

Potrivit proiectului de lege amintit, de la 1 iulie centralele eoliene ar urma să primească doar un certificat verde iar cele fotovoltaice două. Din 2017 ar urma să se revină la actuala schemă de sprijin.

România are circa 2.400 de MW instalaţi în eoliene şi circa 80 de MW instalaţi în fotovoltaic.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...