Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, el însuşi specializat în maladii infecţioase, şi-a exprimat preocuparea afirmând că ”numeroase vieţi sunt în pericol dacă nu se ajunge la stoparea extinderii epidemiei de Ebola”.
”Supraveghez în permanenţă efectul ucigaş al maladiei şi sunt foarte întristat văzând că ea afectează lucrători medicali, familii şi comunităţi”, a declarat şeful Băncii Mondiale în comunicat.
În cadrul unei teleconferinţe, Jim Yong Kim a precizat că va supune rapid acest program de urgenţă votului în Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale, din partea căruia are deja ”sprijin ferm”. O decizie formală pentru alocarea ajutorului urmează să fie anunţată la sfârşitul acestei săptămâni, a precizat Makhtar Diop, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Africa.
Potrivit ultimului bilanţ difuzat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), 887 de persoane au murit din cauza febrei hemoragice.
Anunţul acestui ajutor de urgenţă a fost făcut în cursul primei zile a unui summit SUA-Africa ce are loc la Washington şi la care participă delegaţii din circa cincizeci de ţări africane, inclusiv 35 de preşedinţi.
Finanţările vor merge către acţiuni pe termen scurt de sprijin medical, dar şi către acţiuni pe termen lung de sprijin economic, bugetar şi social, a precizat preşedintele BM.