Una dintre infirmiere şi inginerul, ale căror prime teste au fost negative, ar putea fi externaţi miercuri. Cealaltă infirmieră are o uşoară febră, potrivit cotidianului El Pais.
Asistenta medicală a fost contaminată luna trecută, când a îngrijit doi misionari infectaţi în Africa Occidentală într-un spital din Madrid, unde au şi murit. Autorităţile sanitare au identificat circa 50 de persoane potenţial expuse la virus, iar investigaţiile continuă, în contextul în care asistenta a prezentat simptome din 30 septembrie, dar a fost internată abia pe 6 octombrie.
Comisia Europeană a solicitat luni ‘lămuriri’ Spaniei, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, Frederic Vincent. ‘În mod evident undeva a existat o problemă’, a spus el, în condiţiile în care statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să pună în aplicare proceduri coordonate pentru a preveni pătrunderea virusului Ebola în Uniune. Executivul european speră ca Spania să poată prezenta de miercuri primele răspunsuri Comitetului de securitate sanitară.
Experţii au atras atenţia asupra unor deficienţe în sistemul sanitar din Spania. ‘Dacă s-ar fi luat măsuri de izolare adecvate, acest lucru nu ar fi trebuit să se producă’, a apreciat Jonathan Ball, profesor de virologie la Universitatea din Notthingham (Marea Britanie).
Colegii asistentei contaminate, care se consideră victime ale ‘dezinformării’, cred că protocoalele sanitare din Spania sunt insuficiente. Miercuri este prevăzut un protest al reprezentanţilor personalului spitalicesc în faţa clinicii La Paz din Madrid pentru a denunţa deficienţele de procedură şi restricţiile bugetare vinovate, potrivit sindicatelor, de transmiterea virusului Ebola la infirmieră.
Într-un studiu comandat de Comisia Europeană se arată că riscul propagării Ebola în Europa, plecând de la un bolnav evacuat din Africa, este ‘extrem de scăzut’. Aprecierea se bazează atât pe modul de transmitere a bolii, care presupune un contact direct cu ‘cei cinci S’ (spermă, scaun, sânge, sudoare şi salivă), cât şi pe calitatea serviciilor medicale şi sanitare din Europa.
În Africa Occidentală au murit până în prezent 3.439 de persoane din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) realizat până pe 1 octombrie.