Epidemie Ebola: OMS decretează situaţie de ‘urgenţă de sănătate publică la nivel mondial’

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că epidemia de febră hemoragică Ebola trebuie considerată 'urgenţă de sănătate publică la nivel mondial', informează AFP, EFE şi Reuters
Economica.net - vin, 08 aug. 2014, 07:28
Epidemie Ebola: OMS decretează situaţie de 'urgenţă de sănătate publică la nivel mondial'

Comitetul de urgenţă al OMS, reunit miercuri şi joi la Geneva, consideră ‘în mod unanim că sunt întrunite condiţiile unei situaţii de urgenţă de sănătate publică la nivel mondial’, anunţă organizaţia într-un comunicat.

‘Un răspuns internaţional coordonat este esenţial pentru a opri şi a reduce răspândirea la nivel internaţional a Ebola’, precizează comitetul.

Agenţia avertizează că posibilele consecinţe ale continuării răspândirii la nivel internaţional a epidemiei, care a ucis aproape 1.000 de oameni în patru ţări din Africa de Vest, sunt ‘deosebit de grave’ având în vedere virulenţa virusului, relatează Reuters.

Declararea situaţiei de urgenţă la nivel internaţional va avea ca efect creşterea nivelului de vigilenţă în ceea ce priveşte transmiterea virusului.

Potrivit organizaţiei, toate statele în care a fost transmisă Ebola – până în prezent Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone – ar trebui să declare situaţie de urgenţă naţională, însă nu se impune o interdicţie generală de călătorie sau de comerţ internaţional. Totuşi, ‘statele trebuie să se pregătească să detecteze şi să trateze toate cazurile de Ebola’ şi ‘să faciliteze evacuarea cetăţenilor lor, în special a personalului medical care a fost expus la virus’.

OMS a calificat actualul focar drept cel mai grav în aproape 40 de ani de când Ebola a fost identificată pentru prima data la om.

Acest lucru s-a întâmplat în parte din cauza deficienţelor din ţările afectate în prezent, cu sisteme de sănătate fragile şi penurie de resurse umane, financiare şi materiale, potrivit OMS, care a cerut comunităţii internaţionale să ajute urgent ţările afectate de focarul febrei Ebola.

Comitetul de urgenţă al OMS subliniază că şefii de stat ai ţărilor afectate trebuie să ‘decreteze stare de urgenţă’ şi ‘să se adreseze personal populaţiei pentru a furniza informaţii despre situaţie’.

De asemenea, comitetul recomandă ca toţi călătorii care părăsesc ţările afectate să fie examinaţi în aeroporturi, porturi şi la principalele posturi de frontieră, printr-un chestionar şi măsurarea temperaturii corporale, cazurile suspectate urmând să fie oprite.

Având în vedere că perioada de incubare este de 21 de zile, persoanele afectate trebuie să rămână timp de 30 de zile în carantină, a declarat dr. Keiji Fukuda, adjunct al directoarei generale a OMS responsabil cu gestionarea epidemiei.

Persoanelor care au fost în contact cu pacienţi, cu excepţia personalului medical dotat cu echipament de protecţie, nu trebuie să li se permită să călătorească, a precizat oficialul citat.

De asemenea, echipajele zborurilor comerciale care călătoresc în ţările afectate ar trebui să beneficieze de un instructaj şi de echipament medical pentru protecţia lor şi a pasagerilor.

 

OMS lansează un apel la ajutorarea de urgenţă a ţărilor afectate de Ebola

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut vineri comunităţii internaţionale să ajute în mod urgent ţările afectate de focarul febrei Ebola, care a fost decretată urgenţă de sănătate publică la nivel mondial, informează EFE.

‘Este un apel clar la solidaritate internaţională cu ţările afectate, care nu au capacitatea de a înfrunta un focar de o dimensiune şi o complexitate care le depăşeşte’, a declarat directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

Ţările unde transmiterea acestei boli este prezentă sunt Guineea Conakry, Liberia şi Sierra Leone, iar în Nigeria evoluţia este monitorizată cu atenţie.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai important în interiorul Uniunii Europene dacă blocul conservator german va......
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), a adoptat sâmbătă ...