Recomandări pentru unităţile sanitare şi populaţie, în contextul epidemiei de gripă
Ministerul Sănătăţii solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc, în contextul declarării epidemiei de gripă, a anunţat, miercuri, ministrul Sorina Pintea.
„Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare. Astfel, se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare în special în secţiile cu risc, refacerea urgentă stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocului de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului, din cele 1.300.000 de doze achiziţionate de MS pentru populaţia din grupele de risc au fost vaccinate, până marţi, 1.287.250 de persoane.
La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie şi a reamintit că spălatul pe mâini este foarte important.
„În momentul de faţă, suntem în epidemie de gripă. Această definiţie nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam până acum. Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut ca de fiecare dată. Problema este igiena personală. Revenim cu acest tablou al igienei personale. Apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (…) Nu strănutăm în mână. În acest context, este bine să purtăm şi masca de protecţie. Masca de protecţie nu se poartă sub nas. Dacă o purtaţi sub nas o purtaţi degeaba pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar în continuare veţi da celor din jurul dumneavoastră şi veţi contamina pacienţii din jurul dumneavoastră. Dacă folosiţi mască, acoperiţi şi nasul. Nu uitaţi că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe faţă spălăm şi interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm de ceea ce este în jur”, a explicat medicul.
Circulaţia intensă a virusului se va menţine inclusiv în februarie
România se confruntă cu o epidemie de gripă, având a treia săptămână epidemică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie.
„Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. (…) Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.
Sorina Pintea a spus că obiectivul MS este reducerea numărului de cazuri severe şi de decese din cauza gripei.
Potrivit ministrului, au fost comandate suplimentar 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.
„Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare: se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi INSP va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, focarelor şi a cazurilor severe de gripă”, a precizat ministrul.
Pintea, în contextul epidemiei de gripă: Se poate decide suspendarea cursurilor acolo unde absenteismul depăşeşte 20%
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reamintit miercuri că inspectoratele şcolare împreună cu direcţiile de sănătate publică pot lua decizia suspendării cursurilor, acolo unde absenteismul din cauza gripei depăşeşte 20% la clasă sau în şcoală.
„Inspectoratele şcolare împreună cu direcţiile de sănătate publică pot să ia decizia suspendării cursurilor acolo unde absenteismul depăşeşte 20% la clasă sau în şcoală. (…) Circulaţia virusului gripal este mai intensă în anumite regiuni. Acolo măsurile trebuie luate în concordanţă cu ceea ce se întâmplă”, a precizat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.
Sorina Pintea a spus că judeţele afectate de gripă sunt în sudul ţării şi focare locale în rest.
„Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii”, a explicat ministrul.
Ea a menţionat că numărul cazurilor de îmbolnăviri în şcoli, în prima săptămână, în momentul în care a luat decizia de a transmite Ministerului Educaţiei rugămintea să suspende cursurile (pe 25 ianuarie), a fost de 5.824, iar în următoarea săptămână, exceptând zilele libere, 4.700.
În context, prof. dr. Adrian Streinu Cercel le-a recomandat părinţilor ca pe timpul vacanţei intersemestriale copiii să fie duşi la bunici şi nu în locuri aglomerate.
„Fiind vorba de şcoli, slavă Domnului că vine o vacanţă. Scurtă, lungă, nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu îşi ia copiii să îi ducă în mall-uri este un lucru bun, dacă nu înţelege acest lucru atunci ne vom aştepta să avem un nou sezon cu îmbolnăviri cu virus gripal. Recomandarea noastră, a specialiştilor, este ca în această săptămână să îi ducă la bunica, la bunicul, la ţară, în altă parte, dar nu în mall-uri sau în zone în care aglomeraţia este foarte mare”, a punctat medicul.
El a explicat că nu este vorba despre „un virus cu mutaţii”, ci „de virusul AH1N1 care a generat majoritatea infecţiilor şi se face răspunzător de o mare parte din decese”. „Cel de tip B este foarte puţin în circulaţie, ceea ce este un lucru bun. Ca atare, nu ne aşteptăm să avem multe encefalite, de exemplu”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în urma centralizării datelor privind cazurile de gripă din România, s-a constatat că s-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. Pintea a precizat că au fost comandate suplimentar 30.000 de doze de vaccin, scrie ROMANIATV.NET.
„În acest moment sunt multe decese provocate de virusul gripal”, a declarat Sorina Pintea, marţi seară, la Digi 24, după confirmarea celui de-al 54-lea deces provocat de grpă.
Ministrul a spus că majoritatea persoanelor erau cunoscute cu boli cornice, dar nu toate. Unele persoane, chiar tinere, s-au tratat acasă şi au ajuns la spital prea târziu.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a acuzat conducerile spitalelor că nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri de gripă. Sorina Pintea a arătat că din Capitală au raportat cazurile de gripă doar 17 din cele 49 de spitale, în timp ce un judeţ în care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.
„Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii”, a spus Sorina Pintea, la Digi 24.