Epoca în care OPEC putea face legea pe piaţa petrolului s-a încheiat – Şeful Rosneft

Economica.net
10 05. 2016
petrol_87543034567643_84408000

Aceste comentarii ale celui mai important director din industria petrolieră rusească vin după ce luna trecută principalii producători de petrol atât din cadrul OPEC cât şi din afara Organizaţiei nu au putut să ajungă la un acord pentru îngheţarea producţiei în ideea de a veni în sprijinul preţurilor în scădere.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, este principalul factor de decizie în cadrul OPEC şi un rival al Iranului, un alt membru important al OPEC. În schimb, Rusia nu face parte din OPEC.

‘Anii 70 când o serie de mari producători din Orientul Mijlociu putea stabili condiţiile pe piaţa globală a petrolului prin crearea unor structuri de tip cartel cum este OPEC ar trebui daţi uitării. În acest moment există mai mulţi factori obiectivi care exclud posiblitatea ca un cartel să îşi impună voinţa pe piaţă. În ceea ce priveşte OPEC, a încetat practic să existe ca o organizaţie unită’, a apreciat Igor Sechin, care l-a ajutat pe Vladimir Putin să consolideze o treime din industria pertolieră rusească sub controlul Rosneft, după privatizările din anii 1990.

Analiştii sunt de părere că influenţa lui Igor Sechin, care şi în trecut s-a arătat sceptic cu privire la OPEC şi susţinea că Rusia ar trebui să îşi urmeze propria strategie şi să îşi protejeze cota de piaţă, a crescut după eşecul reuniunii de la Doha.

‘Compania noastră a fost sceptică încă de la început cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord cu OPEC în actualele condiţii. Ca să vă reamintesc, singura întrebare pe care am pus-o celor interesaţi să afle poziţia noastră a fost: Cu cine ar trebui să cădem de acord şi cum? Evoluţia situaţiei a arătat că am avut dreptate’, a concluzionat Igor Sechin.

Luna trecută, Rosneft OJSC a devenit cea mai valoroasă companie din Rusia, deoarece capitalizarea sa de piaţă a depăşit-o pe cea a Gazprom PJSC, pentru prima dată după 2006, de când se tranzacţionează acţiunile lor la bursă. În 2008, decalajul între valoarea de piaţă a Gazprom şi cea a Rosneft era de peste 250 de miliarde de dolari. Între timp, Rosneft a redus diferenţa prin achiziţii masive, în timp ce Gazprom se confruntă cu majorarea concurenţei pe piaţa internă, inclusiv de la Rosneft, şi cel mai redus preţ al gazelor naturale din ultimul deceniu înregistrat în Europa.