Epopeea celui mai mare contract de cale ferată continuă la Tribunalul Bucureşti: Alstom a depus o nouă contestaţie
Pe 5 iulie 2018, CFR Infrastructură anunţa că a desemnat Asocierea BRASIG Strabag -Swietelsky câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, aflate pe secţiunea Braşov – Sighişoara, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h.
Oferta financiară a Asocierii BRASIG Strabag – Swietelskya fost de 3,14 miliarde de lei, fără TVA.
Alstom a contestat însă rezultatul licitaţiei, iar Curtea de Apel Bucureşti a obligat apoi CFR Infrastructură să reevalueze ambele oferte, adică ale Alstom şi Strabag.
În cadrul procesului de reevaluare a ofertelor, Alstom a depus însă o contestaţie la Tribunalul Bucureşti. Gigantul francez cere să fie anulată o solicitare de clarificare transmisă companiei de către CFR SA în data de 6 mai 2019.
Alstom susţine în contestaţie că „întrebarea de clarificare este nelegală” şi că asocierea declarată câştigătoare a avut un preţ cu 40 de milioane de euro mai mare decât al său.
Mai departe, Alstom acuză CFR SA că prin modul în care a reevaluat ofertele a încălcat principiul tratamentului egal şi că s-a transformat în apărătorul intereselor ofertantului concurent.
„Strabag a trimis nişte documente la CFR prin care le „demonstrează” că Alstom nu ar respecta cerinţa de calificare privind experinţa similară, iar acum CFR le-a cerut să clarifice aspectul asta, deşi în etapa de evaluare tehnică (plus DUAE), nu au avut nicio obiecţie şi totul a fost acceptabil”, explică şi un membru al forumului Asociaţiei Pro Infrastructură.
CFR SA a lansat pe 6 decembrie 2016 licitaţia deschisă pentru reabilitarea tronsonului feroviar Braşov – Sighişoara pe secţiunile Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara. Valoarea totală estimată a contractului este de 3,1 miliarde lei fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), în proporţie de 85%, iar cofinanțarea în proporţie de 15% de la bugetul de stat.
În data de 23.08.2017 s-a încheiat procesul de depunere în SEAP a ofertelor aferente acestui obiectiv. Au fost depuse 5 oferte de către următorii operatori economici:
– IC Ictas Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.;
– Impreza Pizzaroti& C SpA Italia S.p.A.;
– S.C. Alstom Transport S.A.;
– Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A.;
– STRABAG A.G.
Proiectul de reabilitare pe aceste două secţiuni Brasov-Apaţa şi Caţa – Sighişoara cuprinde o gamă variată de lucrări de infrastrutură şi suprastructură feroviară: terasamente linii C.F, consolidări, poduri şi viaducte, podeţe, tuneluri, pasaje superioare, drumuri, linie de contact, trafic feroviar, sistem de informare a călătorilor, energoalimentare, telecomunicaţii, comunicaţii pentru semnalizare, fibră optică, supraveghere video, arhitectură, rezistenta, instalatii electrice, instalatii sanitare, instalaţii termoventilaţie, apărări de maluri, semnalizare, protecţia mediului.
Pe acest traseu se afla 11 puncte de secţionare, toate centralizate electrodinamic (CED) – patru staţii de cale ferată, 15 halte, două noduri de cale ferată principale şi un tunel dublu de 660 m lungime.