ERATĂ: Ambient SA nu are cereri de intrare în faliment

Dintr-o regretabilă eroare, ECONOMICA.NET a scris despre faptul că mai mulţi creditori au solicitat intrarea societăţii Ambient SA în faliment. În realitate, până la această dată, niciun creditor nu a solicitat falimentul retailerului de bricolaj Ambient care îşi continuă activitatea, fiind în reorganizare. În 2017, retailerul a raportat o cifră de afaceri de 142,3 milioane de lei şi un profit net de peste 8,5 milioane de lei.
Economica.net - lun, 22 apr. 2019, 08:31
ERATĂ: Ambient SA nu are cereri de intrare în faliment

Dintr-o regretabilă eroare, in dosarul 5108/3/2012/a53 citat de economica.net ca sursa pentru informaţia potrivit căreia retailerul de bricolaj Ambient SA ar putea intra în faliment,  nu este vorba despre compania Ambient SA in calitate de debitor, ci de compania SC Conimpex Company SRL. Ambient figurează în acest dosar în calitate de creditor. Menţionăm că Dosarul de insolventa al Ambient SA este la Tribunalul Sibiu şi nici un creditor nu a solicitat falimentul societăţii până la aceasta dată. „Dosarul de insolvenţă al Ambient SA este pe rolul Tribunalului Sibiu , dosar nr. 2575/85/2015. Până la această dată toate plăţile au fost efectuate conform planului de reorganizare care decurge astfel cum a fost gândit, depus şi confirmat de către judecătorul sindic. În dosarul menţionat de dumneavoastră Ambient SA are calitatea de creditor având de recuperat o suma de peste 1.000.000 lei”, au precizat oficialii Sibinsolv, administratorul judiciar al Sibinsolv.

Sub brandul Ambient există acum 9 magazine, dintre care opt sunt francizate şi unul este încă deţinut de Ambient SA. În 2017, retailerul a raportat o cifră de afaceri de 142,3 milioane de lei şi un profit net de peste 8,5 milioane de lei.

Fondat de către sibianul Ioan Ciolan, care deţine şi acum pachetul majoritar de acţiuni, Ambient mai are printre acţionari, potrivit termene.ro, pe Gheorge Cărburean, Business Capital For Romania şi alţi trei acţionari minoritari persoane fizice.

Din datele termene.ro, potrivit tabelului definitiv al creanţelor, Ambient SA avea datorii în valoare de 269,1 milioane de lei, din care 89,2 milioane de lei sunt supuse unor anumite condiţii. Din suma totală, 177,8 milioane de lei reprezintă creanţele către bănci, iar 67,5 milioane de lei reprezintă totalul creanţelor garantate. Principalul creditor este Hipermob SRL, cu 27,3 milioane de lei, bani pe care Ambient i-a împrumutat în 2013 de la Piraeus Bank, instituţie care a cedat ulterior creanţa.

Hipermob este compania deţinută de omul de afaceri clujean Dan Pitic care prin această creanţă a preluat practic în franciză, de la 1 septembrie 2018,magazinele Ambient din Cluj Napoca,Alba Iulia şi Blaj.

Urmează BCR cu o creanţă în valoare de 11,2 milioane de lei, Raiffeisen Bank cu 17,4 milioane de lei, Perfect Imob Services cu peste 821.000 de lei (creanţă cesionată de la Alpha Bank), Alpha Leasing cu aproximativ 764.000 de lei şi Kredyt Inkaso cu 6,9 milioane de lei (creanţă cesionată de la Unicredit Bank).

ANAF ar avea de recuperat de la Ambient peste 2,9 milioane de lei, din care 5 milioane de lei sunt contestaţi în instanţă.24,736.99

De ce a intrat în insolvenţă

„Modul în care a evoluat în ultimii ani sectorul construcţiilor şi al comerţului cu materiale de construcţii a arătat că piaţă autohtonă rămâne în continuare una dificilă, o piaţă în care doar firmele care în ultimii ani au adoptat măsuri de consolidare şi eficientizare a afacerii au reuşit să treacă peste dificultăţile acestei perioade”, se arată într-un comunicat transmis de companie în septembrie 2015.

Cifra de afaceri a Ambient a scăzut cu 20,7% în 2014, de la 627,5 milioane lei în 2013 la 497,7 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane lei, comparativ cu un profit de 37,4 milioane lei în anul anterior, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. În 2015, compania a rulat 216,3 milioane de lei şi a avut pierderi de 114.6 milioane de lei. Retailerul avea în 2015 aproximativ 700 de angajaţi faţă de 1.276 angajaţi în 2014.

Compania concurează pe piaţa locală pe piaţa românească cu retaileri precum Dedeman,  Kingfisher, Hornbach, Praktiker şi Leroy Merlin. 
Te-ar mai putea interesa și
Economia americană a creat 256.000 de locuri de muncă noi în decembrie. Șomajul a scăzut ușor până la 4,1%
Economia americană a creat 256.000 de locuri de muncă noi în decembrie. Șomajul a scăzut ușor până la 4,1%
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a crescut în mod accelerat în luna decembrie 2024, iar rata şomajului a scăzut, ceea ce conferă noi argumente pentru abordarea......
E oficial! Fără viză în SUA de la 31 martie 2025. România a intrat în Programul Visa Waiver
E oficial! Fără viză în SUA de la 31 martie 2025. România a intrat în Programul Visa Waiver
Visa Waiver - Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu 31 martie 2025.
Autostrada Moldovei A7 Focșani – Bacău: În primăvară am putea ocoli și orașul Adjud pe autostradă
Autostrada Moldovei A7 Focșani – Bacău: În primăvară am putea ocoli și orașul Adjud pe autostradă
Lotul 2 din Autostrada A7 Focșani - Bacău, cel care ocolește orașul Adjud, ar putea fi gata în luna mai, au spus pentru ...
Ursula von der Leyen nu a fost invitată la învestirea lui Donald Trump
Ursula von der Leyen nu a fost invitată la învestirea lui Donald Trump
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a primit încă o invitaţie de a participa pe 20 ianuarie la Washington ...