Erdogan cere UE noi fonduri pentru refugiaţi
În virtutea unui acord încheiat între UE şi Turcia în 2016, blocul comunitar s-a angajat să ofere Ankarei, într-o primă etapă, un ajutor financiar de trei miliarde de euro, Turcia cerând apoi alte trei miliarde, în schimbul stăvilirii valului migrator către Europa.
În discursul susţinut marţi în faţa Adunării Generale a ONU, Erdogan a susţinut că ţara sa a cheltuit până în prezent 32 de miliarde de dolari pentru refugiaţi, sumă din care a primit ca ajutor internaţional numai 600 de milioane, plus alte 1,7 miliarde de euro din partea UE şi a ONG-urilor.
„Aşteptăm un sprijin mai consistent, generos şi flexibil pentru Turcia, mai ales din partea UE”, a indicat Erdogan, amintind că în ţara sa sunt circa 3,5 milioane de refugiaţi sirieni.
Înaintea discursului său, Comisia pentru buget a Parlamentului European a aprobat tăierea a 70 de milioane de euro din fondurile alocate Turciei ca ţară candidată la aderarea la UE. Aceşti bani urmează să fie redirecţionaţi către programe ce privesc migraţia, precum acţiunile de ajutorare a migranţilor care vin în Europa pe ruta Mediteranei Centrale sau pentru realizarea angajamentelor UE faţă de Siria.
În raportul ei anual privind Turcia publicat în luna aprilie, Comisia Europeană a tras concluzia că această ţară „s-a îndepărtat semnificativ de UE, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept şi drepturile fundamentale, precum şi prin slăbirea mecanismelor de control democratic”.
Prin urmare, executivul comunitar i-a transmis Parlamentului European propunerea ca respectivele fonduri de 70 de milioane de euro alocate Turciei să fie redirecţionate către asistenţa pentru migranţi, propunere care pentru a fi aplicată mai trebuie aprobată de plenul Parlamentului European.