Până în prezent guvernul de la Ankara a evitat să se plaseze în prima linie a coaliţiei ce luptă împotriva Statului Islamic, dar unii oficiali au declarat la începutul săptămânii că Erdogan poartă negocieri cu privire la rolul pe care Turcia ar putea să-l joace.
‘Logica prin care se presupune că Turcia nu va adopta o poziţie militară este greşită’, a punctat şeful statului turc într-un interviu acordat cotidianului Hurriyet în avionul care-l aducea de la New York, unde a participat la Adunarea Generală a ONU.
El a confirmat totodată existenţa unor negocieri în cadrul cărora se examinează opţiunile militare, inclusiv o posibilă operaţiune terestră, precum şi modul în care Turcia s-ar putea implica. ‘În urma repartizării responsabilităţilor, fiecare ţară va primi o anumită misiune. Indiferent care va fi rolul Turciei, ea îl va juca’, a subliniat Erdogan, amintind că pe 2 octombrie parlamentul de la Ankara va fi convocat pentru a se pronunţa prin vot asupra angajării militare a Turciei.
Referindu-se tot la aspectul militar, el a insistat că „o astfel de organizaţie teroristă nu poate fi eliminată doar cu lovituri aeriene”. „Trupele terestre sunt complementare forţelor aeriene şi ele formează împreună un tot unitar, iar acţiunea terestră este esenţială”, a explicat Erdogan.
Vorbind despre una dintre modalităţile în care armata turcă s-ar putea angaja militar, Erdogan a dat exemplul concret al creării unei zone de securitate în nordul Siriei, ce va implica şi o zonă de excludere aeriană, dacă se va încheia un acord internaţional pentru constituirea unui astfel de spaţiu unde se vor putea adăposti refugiaţii care fug din calea islamiştilor.