Erdogan îşi face mea culpa pentru că nu a ştiut să le arate turcilor „adevărata faţă” a lui Gulen
Gulen, predicator turc exilat în SUA, este acuzat de Ankara că ar fi în spatele puciului eşuat de la 15 iulie, iar Turcia a solicitat extrădarea sa Washingtonului.
‘Mă simt trist pentru că nu am reuşit să dezvălui de mai demult adevărata faţă a acestei organizaţii trădătoare’, a spus Erdogan, un discurs atipic pentru un şef de stat care este de obicei foarte combativ în luările sale de cuvânt.
‘Ştiu că trebuie să răspundem atât în faţa lui Dumnezeu, cât şi a poporului’, a declarat el în cadrul unei conferinţe a liderilor religioşi de la Ankara.
‘Eu personal am ajutat această structură în ciuda divergenţelor de vedere privind numeroase chestiuni, crezând că vom putea fi de acord asupra celui mai mic numitor comun’, a adăugat Erdogan.
‘I-am tolerat pentru că spuneau: ‘Allah”, a spus şeful statului turc despre simpatizanţii fostului imam, care a negat orice implicare în puciul eşuat.
‘Enormul scandal din 2013 a arătat ‘pentru prima dată adevărata lor faţă”, a spus preşedintele Erdogan despre simpatizanţii lui Gulen.
Relaţiile lui Erdogan cu Gulen s-au degradat după acest scandal de corupţie care a implicat miniştri şi apropiaţi ai actualului şef de stat.
Influenţa lui Gulen pe scena politică datează din anii 70, cu mult înainte de începutul carierei politice a lui Erdogan.
Apoi Gulen a fost un aliat apropiat al lui Erdogan, când acesta era primar al Istanbulului în anii ’90, şi apoi al formaţiunii sale, Partidul justiţiei şi dezvoltării (AKP), după venirea la putere a acestuia în 2002.
‘Începând de acum, vremea suspiciunilor a trecut şi cea a luptei a început’, a adăugat preşedintele, în condiţiile în care criticile s-au înmulţit privind amploarea epurărilor din Turcia după puciul eşuat.
‘Începând de acum, oricine îşi va pleca urechea la delirul acestui şarlatan’, al acestui ‘şef terorist din Pennsylvania, trebuie să fie pregătit să-şi asume consecinţele’.
Turcia este în proces de a ‘curăţa’, după eşecul puciului armat, educaţia, justiţia, presa, şi chiar sănătatea şi sportul de toţi ‘guleniştii’ reali sau presupuşi.
‘Cea mai mare bandă de hoţi din istorie a luat ostatice trecutul şi viitorul a zeci de mii de persoane’, a conchis şeful statului turc.