Relaţiile dintre Washington şi Ankara – un membru cheie al NATO în lupta condusă de SUA contra Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak – s-au deteriorat brusc după lovitură de stat militară eşuată în iulie în Turcia.
Erdogan şi guvernul său dau vina pentru puciul eşuat pe Fethullah Gulen, un cleric islamic ce trăieşte în exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, şi doresc extrădarea lui. Gulen neagă implicarea în puci.
Sprijinul Statelor Unite pentru YPG, o miliţie kurdă ce luptă contra SI în Siria, a înfuriat de asemenea Ankara. Aceasta vede în YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgenţă de trei decenii pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei şi s-a aflat în spatele unui val de atentate recente.
‘Cred că vom accelera dialogul când dl Trump va prelua funcţia. Cred că vom ajunge la un consens cu dl Trump, mai ales asupra unor probleme regionale’, a declarat Erdogan în faţa ambasadorilor turci reuniţi la Ankara pentru o conferinţă anuală.
Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat anterior, în faţa ambasadorilor, că nu crede că Trump va face, în relaţiile cu Turcia, aceleaşi greşeli ca administraţia SUA care îşi încheie mandatul.
El a spus că Turcia aşteaptă ca SUA să-l extrădeze pe Gulen şi Washingtonul să pună capăt cooperării sale cu miliţia kurdă siriană YPG.
Dar orice lună de miere cu administraţia Trump va fi probabil de scurtă durată, notează Reuters. Oficialii americani au spus clar că subiectul extrădării lui Gulen ţine de competenţa instanţelor şi nu de dorinţa politică, şi că orice proces ar putea dura ani de zile.
Politica lui Trump în legătură cu miliţia kurdă siriană YPG, văzută de armata SUA ca un aliat de încredere în lupta contra SI, este deocamdată neclară.
El a indicat totuşi că prioritatea sa în conflictul sirian va fi lupta contra Stat Islamic, şi nu să-l forţeze pe preşedintele Bashar al-Assad să părăsească puterea, aşa cum doreşte de mult timp Turcia.