Erdogan susține pretențiile lui Putin privind exportul de cereale din Rusia și-i dă dreptate că exportul de cereale ucrainene este îndreptat preponderent spre țările bogate
Acordul privind exportul de cereale din luna iulie avea drept scop să prevină o criză alimentară garantând tranzitul în siguranţă al navelor în şi din porturile ucrainene şi permiţând astfel exportul a milioane de tone de cereale. De asemenea, acordul avea drept scop facilitarea exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte.
„Faptul că transporturile de grâu merg în ţările care implementează aceste sancţiuni (împotriva Moscovei) îl deranjează pe domnul Putin. Vrem de asemenea ca transporturile de grâu să înceapă şi din Rusia”, a spus Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă.
„Cerealele care vin în baza acestui acord din nefericire merg în ţările bogate, nu în cele sărace”, a spus Erdogan.
Miercuri, preşedintele Rusiei a avansat ideea de a se impune limite exporturilor de cereale din Ucraina.
Oficiali ONU şi ruşi s-au întâlnit miercuri la Geneva pentru a discuta despre nemulţumirile Moscovei că sancţiunile occidentale împiedică exporturile sale de cereale şi de îngrăşăminte în pofida acordului, care a fost semnat de Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU.
Ismini Palla, un purtător de cuvânt al ONU pentru Iniţiativa cerealelor de la Marea Neagră, a declarat că scăderea preţului global al cerealelor în luna august se explică parţial prin reluarea exporturilor din Ucraina şi a dat asigurări că asigurarea resurselor alimentare şi a îngrăşămintelor este critică pentru menţinerea acestui trend.