Terni Hydroelectric Complex, cu o capacitate de 527 megavaţi, a fost scos la vânzare în 2013, alături de alte active deţinute de E.ON în Italia. Preţul de un miliard de euro este în linie cu cel anunţat de sursele Reuters anul acesta.
Tranzacţia vine după ce E.ON şi-a vândut majoritatea activelor din Italia şi Spania, renunţând la operaţiunile din sudul Europei. În 2007, E.ON a cheltuit 11,5 miliarde de euro pe achiziţionarea activelor din Spania, Italia şi Franţa, estimând o creştere a consumului de energie în aceste state. Dar criza financiară din 2008 a redus consumul de energie iar E.ON a trebuit să deprecieze aproape jumătate din active, scrie Agerpres.
Vineri, E.ON a dat asigurări că va păstra şi va extinde afacerile din domeniul energiei şi gazelor naturale din Italia, unde are aproximativ 700.000 de clienţi.
Anul trecut, E.ON a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.
E.ON a precizat că va pregăti pentru 2015 listarea unei companii apărute prin divizarea sa, urmând ca separarea să se realizeze în a doua jumătate a lui 2016.
‘Această transformare reprezintă răspunsul nostru organizat la modificarea dramatică a pieţei energiei pe plan global’, a afirmat directorul general al E.ON, Johannes Teyssen.
Noua companie, care va fi denumită Uniper, va fi listată la bursă anul viitor, iar activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.
Cel mai mare grup de utilităţi din Germania şi-a menţinut recent estimarea privind înregistrarea unui profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare de 7-7,6 miliarde euro în 2015. EBITDA s-a situat la 8,3 miliarde de euro în 2014 şi la 9,2 miliarde de euro în 2013.
Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.