Eric Stab: Alinierea preţurilor gazelor naturale la cele internaţionale va face consumatorul mai atent la cum consumă energia

Alinierea preţurilor gazelor naturale la cele internaţionale va aduce o schimbare a comportamentului consumatorului român, care va deveni mai atent la modul în care consumă energia, a declarat Eric Stab, preşedinte director general al GDF SUEZ Energy România, într-un interviu acordat Agerpres.
Economica.net - Dum, 16 aug. 2015, 10:35
Eric Stab: Alinierea preţurilor gazelor naturale la cele internaţionale va face consumatorul mai atent la cum consumă energia

Acesta a precizat că dereglementarea este un proces normal pentru orice fel de piaţă, însă trebuie avut în vedere ca trecerea de la un sistem foarte reglementat la unul dereglementat să se facă gradual, în etape, astfel încât „consumatorul, fie el casnic sau industrial, să nu fie împovărat”.

Şeful GDF SUEZ Energy România a mai vorbit, în interviu, despre modernizarea reţelei de gaze naturale, despre planurile de investiţii, precum şi despre stadiul în care se află infrastructura de distribuţie a gazelor naturale în Bucureşti.

Ce impact credeţi că va avea majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie?

Eric Stab: Creşterea preţului final reglementat la gazele naturale se explică prin creşterea diferitelor componente ale acestuia, în special creşterea costului de achiziţie a gazului (datorat majorării preţului gazului din intern, conform calendarului de liberalizare), dar şi a celorlalte costuri care sunt incluse în structura preţului final. Astfel, la 1 iulie 2015, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit pentru GDF SUEZ Energy Romania noile preţuri reglementate de vânzare a gazelor către consumatorii finali casnici. În calculul acestor preţuri s-a ţinut cont de mai multe elemente, respectiv de creşterea preţului de achiziţie a gazelor naturale provenite din producţia locală, de ponderea crescută pe care o vor avea gazele naturale provenind din import în coşul de gaze, pe durata sezonului rece a anului precum şi de costurile de înmagazinare, dat fiind că în perioada rece furnizorii trebuie să recurgă şi la această sursa de aprovizionare pentru a acoperi necesarul de consum şi respectiv scăderea tarifului de transport al gazelor naturale. Toate aceste elemente au condus la o majorare a preţului la gaze naturale de aproximativ 11% pentru clienţii GDF SUEZ Energy România.

Cum vi se pare calendarul propus pentru liberalizarea preţului gazelor naturale? Este sustenabil pentru companii şi pentru populaţie?

Eric Stab: Dereglementarea este un proces normal pentru orice fel de piaţă, indiferent de specific, deci implicit şi pentru piaţa de gaze naturale. Ceea ce trebuie însă avut în vedere este ca trecerea de la un sistem foarte reglementat la un sistem dereglementat să se facă gradual, în etape, astfel încât consumatorul, fie el casnic sau industrial, să nu fie împovărat. De asemenea, pentru consumatorul casnic trebuie dezvoltate mecanisme specifice pentru a defini clar şi a proteja categoriile de consumatori vulnerabili.

Cum credeţi că va evolua în viitor comportamentul populaţiei cu privire la utilizarea gazelor naturale pentru încălzire?

Eric Stab: În ceea ce priveşte evoluţia comportamentului clientului, este clar că în prezent, în România, este mult teren liber pentru dezvoltarea soluţiilor de eficienţă energetică. Deşi energia are o pondere importantă în coşul de consum zilnic, preţul ei rămâne încă cu mult sub media europeană a preţurilor la gaze naturale. Cu siguranţă însă că alinierea preţurilor la gaze naturale la cele internaţionale va aduce cu sine şi o schimbare în comportamentul consumatorului, care va deveni mai atent la modul în care consumă energia.

Cum evoluează anual cererea pentru racordare la reţeaua de gaze naturale a companiei?

Eric Stab: Ritmul anual de creştere al portofolilului de clienţi pentru GDF SUEZ Energy România este de aproximativ 40.000 de noi clienţi.

Care sunt planurile de investiţii ale GDF Suez în România în anul 2015?

Eric Stab: Eforturile de investiţii ale GDF SUEZ în România sunt semnificative şi continue încă de la intrarea grupului pe această piaţă. Grupul GDF SUEZ a realizat până în prezent în România investiţii de un miliard de euro. Prioritatea în materie de investiţii a reprezentat-o întotdeauna reînnoirea şi modernizarea reţelei de distribuţie, obiectivul fiind îmbunătăţirea continuă a siguranţei în alimentarea cu gaze naturale. Investiţiile dedicate modernizării şi dezvoltării reţelei de gaze au însumat aproximativ 500 milioane de euro în ultimii 10 ani.

În ce stare se află infrastructura de distribuţie a gazelor naturale în Bucureşti? Ce volum de investiţii ar fi necesar şi pentru ce perioadă?

Eric Stab: Reţeaua de gaze naturale, atât cea din Bucureşti cât si cea din zona în care operăm, a fost considerabil îmbunătăţită. Astfel, în decursul ultimilor 10 ani, aproximativ 4.000 de kilometri de reţea din oţel au fost înlocuiţi cu conducte din polietilenă, cu calităţi tehnice şi durată de viaţă superioare. De asemenea, pe lângă componenta de înlocuire a reţelei de gaze naturale s-a recurs şi la procedeul protecţiei catodice având drept scop protejarea şi prelungirea duratei de viaţă a conductelor din oţel existente şi prevenind astfel riscul de coroziune. În acelaşi timp, reţeaua de distribuţie a fost dezvoltată cu 2.500 de kilometri în ultimii 10 ani.

Pentru municipiul Bucureşti, un proiect amplu a fost demarat cu fonduri europene, având două linii principale de acţiune: dezvoltarea reţelei de distribuţie în regim de medie presiune din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală estimativă a proiectului este de 66 milioane de lei din care asistenţa financiară nerambursabilă însumează aproximativ 16 milioane de lei, iar contribuţia companiei este de 50 milioane lei. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii tehnice a sistemului de distribuţie a gazelor naturale prin extinderea reţelei în regim de medie presiune cu 16 tronsoane noi din polietilenă, de înaltă densitate, cu o lungime de 70 km.

Un alt proiect, tot cu cofinanţare din fonduri europene nerambursabile, este derulat pentru modernizarea reţelei de distribuţie din Bucureşti. Valoarea totală estimativă este de 98 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă însumează 16 milioane de lei, iar contribuţia estimată a companiei este de 80 milioane de lei. Ambele proiecte vor fi finalizate până la sfârşitul anului în curs.

Ce puteţi spune despre procesul de rebranding al companiei în România?

Eric Stab: Procesul de rebranding va fi implementat în România până la sfârşitul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Anotimpul „shutdown” în SUA. Noul text bugetar nu a trecut de Camera Reprezentanţilor
Anotimpul „shutdown” în SUA. Noul text bugetar nu a trecut de Camera Reprezentanţilor
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a respins cu o largă majoritate joi un nou text bugetar al republicanilor vizând evitarea unei paralizii a statului federal, un eşec usturător care......
Potențiala fuziune Nissan – Honda atrage atenția companiilor IT. Foxconn vrea să cumpere partea Renault din acțiunile Nissan – surse
Potențiala fuziune Nissan – Honda atrage atenția companiilor IT. Foxconn vrea să cumpere partea Renault din acțiunile ...
Gigantul IT Foxconn încearcă să cumpere măcar o parte dintre acțiunile deținute de francezii de la Renault la producătorul ...
Viktor Orban vine la Bucureşti. Se va întâlni cu premierul Ciolacu la Guvern
Viktor Orban vine la Bucureşti. Se va întâlni cu premierul Ciolacu la Guvern
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va afla vineri la Bucureşti, unde va avea o întrevedere cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.
ANAF schimbă Formularul 217 pentru impozitul din transferul proprietății sub condiție suspensivă
ANAF schimbă Formularul 217 pentru impozitul din transferul proprietății sub condiție suspensivă
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un ordin prin care se aprobă modelul și conținutul ...