Eric Stewart, AMRO: Încerc să conving companiile americane că în România este un mediu de business pro SUA

Economica.net
17 02. 2017
romania_si_sua_96786400

Acesta susţine că există oportunităţi de investiţii pentru companiile americane în industria de apărare, energie, agricultură şi sănătate, în condiţiile în care vom asista la o reorientare a administraţiei Trump către Europa.

Eric Stewart a anunţat că la finele lunii martie AMRO va organiza o misiune economică în România cu participarea a 10-12 mari companii americane, unele dintre ele prezente deja în România, care vor lua în considerare noi oportunităţi de investiţii pe piaţa românească.

În ceea ce priveşte eliminarea vizelor pentru români, şeful AMRO consideră că 2017 este cel mai bun an pentru a cere administraţiei Trump acest lucru.

Pe de altă parte, Stewart consideră că protestul împotriva corupţiei care a avut loc în România în ultima perioadă ‘este un lucru foarte sănătos’ şi încurajează Guvernul României să meargă mai departe, ‘să rezolve problema şi să avanseze cu o agendă pozitivă’.

AGERPRES: La finele lunii martie, Consiliul de Afaceri Americano-Român va aduce la Bucureşti o delegaţie din care vor face parte şi directori ai unor mari companii din SUA. Concret, despre ce este vorba?

Eric Stewart: Cel mai probabil va fi vorba de 10-12 mari companii americane. Multe dintre ele vor fi companii care fac deja afaceri în România. Unii dintre investitorii actuali vor lua în considerare noi investiţii, care sunt foarte importante.

Vor fi şi nume noi?

Eric Stewart: Da. Desigur. Dar nu vă pot dezvălui încă despre cine este vorba. Dar dacă vă uitaţi la lista companiilor care sunt membre ale Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), multe dintre acestea se regăsesc pe listă. În ceea ce priveşte noile companii, nu vă pot dezvălui numele, dar este vorba despre mari companii americane care sunt foarte serioase cu privire la investiţiile în România. După ce administraţia Trump va începe să funcţioneze la capacitate maximă, pentru că acum abia au trecut câteva săptămâni de la inaugurare, cred că vom putea promova o componentă economică mai robustă a relaţiei. Componenta strategico-militară a relaţiei a fost întotdeauna foarte puternică, dar trebuie să facem şi componenta economică şi comercială la fel de puternică. În acest sens, vom încuraja şi companiile româneşti să vină în SUA.

Ce planuri aveţi pentru creşterea investiţiilor americane în România, în contexul în care SUA nu se află printre principalii investitori în ţară?

Eric Stewart: În prezent, SUA sunt al 11-lea mare investitor în România. Aceasta nu este poziţia pe care ne-am dori să fim. După cum ştiţi, SUA vor să fie pe primul loc, dar suntem departe de acesta şi avem foarte multe de făcut. Continuăm să avem investiţii semnificative, dar nu la potenţialul pe care ni l-am dori. În cadrul întâlnirilor mele cu reprezentanţii Guvernului român i-am întrebat, în mod concret, care sunt planurile noului Guvern şi care sunt oportunităţile pentru companiile americane pentru a face mai multe afaceri în România? Printre domeniile unde există mai multe oportunităţi pentru noi să investim sunt domeniul apărării, evident având în vedere că Executivul a majorat bugetul pentru apărare la 2% din PIB, domeniul energiei, agriculturii şi sănătăţii. Acestea sunt domeniile care, în opinia noastră, ofertă cele mai mari oportunităţi.

 Care este principalul obstacol cu care se confruntă companiile americane când vor să investească în România? Cum consideraţi că se poate schimba acest lucru?

Eric Stewart: Principalul obstacol îl reprezintă concurenţa. Atunci când companiile americane vor să facă investiţii au la dispoziţie 200 de ţări din întreaga lume când vine vorba să analizeze condiţiile de investiţii. Aceasta este o componentă importantă. Trebuie să concureze şi trebuie să fie agresivi. Până de curând, Guvernul român nu avea cu adevărat o Agenţie de promovare a investiţiilor. În ultimii ani a adoptat o abordare mai robustă şi speranţa mea este că autorităţile vor continua să o facă mai robustă.

Am avut miercuri (15 februarie n.r.) o întâlnire cu ministrul Economiei, care, din câte am înţeles, este responsabil şi de Mediul de Afaceri, şi l-am încurajat să vină să promoveze România. Noi vă putem ajuta să promovaţi România, aceasta face parte din misiunea noastră la Washington, dar Guvernul trebuie să ne ajute să putem face acest lucru, deoarece Guvernul este principalul factor de promovare pentru România. Iar concurenţa este dură. Sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, multe ţări din regiune unde investitorii se uită la mărime, taxe, stabilitate, predictibilitate, eficienţă. Acestea sunt lucrurile la care România trebuie să se uite. Însă, la fel ca şi în SUA, nu este ceva care este stabilit odată pentru totdeauna ci este nevoie de predictibilitate. Acestea sunt în opinia noastră unele din cele mai mari obstacole. Plus distanţa. Există o distanţa semnificativă între ţările noastre.

Care sunt recomandările Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO) cu privire la priorităţile viitoare în relaţiile economice bilaterale?

Eric Stewart: Planurile mele sunt ca luna viitoare, când vom reveni la Bucureşti cu o delegaţie de oameni de afaceri, să anunţăm o foaie de parcurs pe care o vom înmâna preşedintelui Trump (preşedintele SUA, Donald Trump n.r) şi premierului Grindeanu (premierul României, Sorin Grindeanu n.r) în speranţa că guvernele celor două ţări se vor concentra pe acest lucru. Dar cred că unele domenii unde am dori să vedem un angajament mai mare sunt misiunile comerciale. Am dori să vedem mai multe misiuni comerciale venind în SUA, vrem să aducem mai multe misiuni în România. Acesta este un domeniu în care am dori să vedem mai multă interacţiune. Este un lucru normal pentru ambasadori sau pentru guverne să îşi promoveze ţara.

Noi vrem să facem mai mult pentru a ajuta companiile care sunt deja aici să devină ambasadori pentru România. Aceste companii sunt deja aici, au investit, sunt mulţumite. Ar trebui să utilizăm această relaţie pentru a încuraja alte companii să vină şi să facă afaceri în România. Aceasta va fi o parte a strategiei noastre în lucru cu cele două guverne. Însă, în momentul actual, pentru că administraţia Trump este abia la început, este dificil să ai sprijin din partea americană, pentru că nu avem încă un secretar al Comerţului confirmat. Trebuie mai întâi să punem la punct partea politică. Dar o mare parte a planului nostru va fi să facem lobby pe lângă cele două guverne să pună un accent mai mare pe această relaţie. Având în vedere prognozele privind creşterea PIB-ului României, care ar urma să înregistreze unul dintre cele mai puternice ritmuri de creştere din Europa, are sens pentru noi să punem un accent mai mare pe România.

Credeţi că Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) este în pericol având în vedere actualele politici ale administraţiei Trump?

Eric Stewart: Da. Cred că există pericolul să fie anulat. Evident Parteneriatul Trans-Pacific (TTP) a fost rupt, preşedintele Trump a spus foarte clar că vrea un Tratat de liber schimb nord-american (NAFTA) nou şi îmbunătăţit. În consecinţă, am văzut foarte clar care sunt intenţiile preşedintelui în aceste zone. Nu am auzit prea multe lucruri concrete despre Europa sau despre care va fi soarta Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). În sine, TTIP presupune negocieri foarte dificile. Cred că unele dintre grupurile de afaceri de la Washington, inclusiv în ceea ce mă priveşte, vor încuraja continuarea negocierilor. Unii dintre membrii administraţiei Trump au spus că sunt foarte interesaţi de negocierea unui acord bilateral cu Marea Britanie. Este bine, dar va mai dura ceva timp până când Marea Britanie se va separa complet de Uniunea Europeană şi asta va avea la rândul său un impact asupra negocierilor. În opinia mea, chiar dacă negociem ceva care, chiar dacă nu acoperă toate aspectele comerciale ci doar lucrurile de bază şi elimină tarifele să cădem de acord asupra armonizării standardelor şi reglementărilor. Chiar dacă negociem un acord minimal, poate avea un impact de miliarde de dolari, şi rezultate şi pentru americani şi pentru europeni.

Încurajarea mea către administraţia de la Washington şi către europeni este să nu renunţe. Eu consider că vom vedea o reorientare a administraţiei Trump către Europa. Administraţia Obama s-a îndreptat puternic spre Asia. Nu aş fi surprins dacă vom vedea cum administraţia Trump pivotează spre Europa. Din nou însă, la momentul actual, nu avem un reprezentant pentru Comerţ al SUA, nu avem un secretar pentru Comerţ astfel că este greu pentru ei să prezinte o strategie completă la acest moment.

În acest context, credeţi că este mai bine pentru România că a ajuns un republican la Casa Albă?

Eric Stewart: Este un pic incorect pentru mine să răspund pentru că am lucrat pentru administraţia George W.Bush şi am petrecut mult timp în România. Am făcut multe deplasări în Bucureşti lucrând pentru preşedintele Bush şi la acel moment se punea accent pe România şi Europa Centrală, pentru că ţările încercau să se alăture NATO şi Uniunii Europene. Era un mare potenţial de creştere aici. În mod clar administraţia Obama s-a concentrat mai mult pe Asia. În plus, un alt aspect este că în ultimii 10 ani România, Polonia şi ţările din regiune au crescut, s-au europenizat şi au devenit mai integrate. Astfel că sunt mai puţine ajutoare oferite de SUA, mai puţine programe, pentru că aţi ajuns la un nivel la care aceste instrumente nu mai sunt la fel de necesare ca în trecut, când eraţi o economie de piaţă tânără. Nu pot spune cu siguranţă care sunt planurile pentru administraţia Trump, pentru că este foarte nouă, dar în opinia mea este vorba despre un Cabinet care este plin cu generali şi aceştia ştiu ce poate face România pentru SUA, dar şi foarte mulţi congresmeni care ocupă poziţii în Cabinet şi mulţi dintre ei ştiu ce face România pentru SUA. Sunt optimist că putem avea un parteneriat puternic şi o întărire a relaţiilor bilaterale sub această administraţie ceea ce cred că se va concentra foarte mult pe partea militară, politică, dar şi pe partea comercială şi economică.

Credeţi că este posibil ca vizele pentru cetăţenii români să fie eliminate în curând?

Eric Stewart: Curând? Probabil nu. În opinia mea, cred că problema nu este legată de România, Polonia sau alte ţări care sunt în afara Visa Waiver, ci de programul în sine. Sunt mulţi membri ai Congresului cărora nu le place programul în sine şi ideea de a adăuga mai mult, la ceva ce nu îţi place, este foarte dificil. Sincer, nu cred că administraţia Trump are o poziţie la acest moment, cred că este prea devreme pentru ei să ştie care este poziţia lor. Dar dacă românii vor să facă din asta o componentă cheie a relaţiei bilaterale ar trebui să o ceară şi să o facă devreme. 2017 este cel mai bun an pentru elaborarea legislaţiei în America, pentru că în 2018 o parte a membrilor Congresului vor fi realeşi, astfel că vor fi alegeri, din nou. Acesta este un an fără alegeri şi e critic. Dar va trebui ca românii şi polonezii să vină în SUA şi să spună că aceasta este o prioritate pentru eişi vor trebui să spună curând acest lucru.

 În ultimele două săptămâni în România au avut loc proteste împotriva corupţiei. Cum au fost percepute aceste proteste la Washington?

Eric Stewart: Avem proteste şi noi în Washington, nu sunteţi singuri. Avem proteste şi ordine executive şi la Washington. Cred că oamenii care înţeleg România şi vin aici, ca mine, se uită la aceste proteste şi zic: oamenii au vorbit, sunt nefericiţi cu ceea ce a făcut Guvernul şi în loc să zică că aşa merge treaba şi să îşi vadă de treaba lor, ei zic nu, ne vom exprima. Cred că este foarte sănătos şi am avut întâlniri cu membri ai Guvernului României şi le-am zis că este un lucru foarte sănătos şi sper că politicienii au înţeles mesajul clar, au ascultat mesajul şi corectează acţiunile pe care le-au luat. Mai important, sunt mândru de români pentru ce au făcut, a fost foarte paşnic şi atâta timp cât rămân aşa, e un lucru bun. Încurajez Guvernul României să meargă mai departe, să rezolve problema, să avanseze cu o agendă pozitivă, să ne arate care este aceasta şi, din ce am auzit, că va fi una pro business, sper că vor veni mai multe companii şi investiţii.

Concret, care este misiunea Consiliului de Afaceri Americano – Român pentru companiile autohtone?

Eric Stewart: O misiune importantă pentru AMRO, ca organizaţie, este când miniştri, preşedintele, primul ministru vin la Washington, îi găzduim, creăm un dialog cu mediul de business. De asemenea, am petrecut mult timp lucrând cu guvernul nostru, Casa Albă, Departamentul pentru Comerţ, Departamentul de Stat şi Congresul, asigurându-ne că înţeleg cât de importantă este această relaţie cu România şi că înţeleg priorităţile. Noi vrem să fim un ajutor pentru companiile româneşti să înceapă să se uite la piaţa americană, pentru că asta va ajuta la echilibrarea relaţiei într-un mod sănătos. Cred că va dura ceva timp pentru ca firmele româneşti să ajungă în SUA. Sunt conştient că piaţa SUA este mare şi companiile româneşti nu ştiu de unde să înceapă. Dar acum Guvernul SUA are unelte să ajute aceste companii. Vrem să promovăm şi să ajutăm companiile româneşti să aibă succes în SUA, pentru că asta va ajuta la întărirea parteneriatului.

Aţi venit de mai multe ori în România. Ce vă atrage cel mai mult?

Eric Stewart: Faptul că 80% dintre români au sentimente pozitive faţă de SUA, este extraordinar. În alte părţi din Europa nu eşti la fel de bine primit. Încerc să conving companiile americane că aici este un mediu de business pro-SUA. Numărul de ţări în care oamenii simt pentru SUA ce simt şi românii devine din ce în ce mai mic. Deci trebuie să păstrăm relaţiile speciale şi prietenia cu România. Sper că voi convinge administraţia Trump să recunoască că e real. Mă bucur că sunt aici, îmi place să vin în România şi sper că va ajuta la dezvoltarea relaţiilor.