Ernst&Young: Impunerea impozitului la IMM-uri nu va falimenta multe astfel de firme

Economica.net
24 01. 2013
mp900049617_69008800

„Celor care se confruntă cu situaţii dificile n-o să le priască această modificare (a Codului Fiscal privind microîntreprinderile – n.r.), şi aşa nu pot lua uşor nici împrumuturi de la bănci. Totuşi, nu mă aştept la un volum mare de închideri ale firmelor din cauza noilor prevederi”, a declarat joi Alex Milcev, partener la Ernst&Young.

El a adăugat că este mai uşor să fie aplicat un impozit pe venit decât să fie controlate firmele pentru a verifica toate actele privind cheltuielile şi deducerile.

În schimb, reprezentanţii întreprinzătorilor mici şi mijlocii apreciază că în România sunt circa 250.000 de firme care au avut pierderi anul trecut şi că o parte dintre acestea vor intra în faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de până în 65.000 de euro.

„Cerem Ministerului Finanţelor să realizeze un studiu de impact pentru că anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Dacă acestor firme le pui impozit pe venit le forţezi fie să-şi diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adaugă peste 100.000 de firme cu profit zero. Dacă doar 10% dintre aceste firme ar intra în faliment şi dacă luăm o medie de doi angajaţi pe o firmă, asta înseamnă 100.000 de şomeri, zeci de mii de firme care nu plătesc TVA, impozite, CAS etc”, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon sunt obligate să plătească impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013, potrivit unei ordonanţe care modifică Codul Fiscal.

Guvernul estimează că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.