Ernst & Young: Peste un miliard de femei sunt pregătite să intre pe piaţa globală a forţei de muncă

Economica.net
20 05. 2013
business_woman_on_laptop_2_quavondo_i_83428700

În jumătate din ţările G20, femeile reprezintă peste 50% din forţa de muncă din sectorul public. Cu toate acestea, femeile continuă să fie reprezentate într-un procent mai mic în funcţii de conducere comparativ cu bărbaţii, ocupând poziţii de nivel inferior, cu salarii mai mici şi, deseori, cu locuri de muncă part-time, arată Ernst & Young Worldwide Index of Women as Public Sector Leader – care analizează problemele legate de egalitatea de gen la nivelurile superioare de conducere din sectorul public.

În funcţie de numărul de lideri de sex feminin din sectorul public global, Canada, Australia şi Marea Britanie ocupă primele trei locuri. Africa de Sud, clasată pe locul patru în indexul Ernst & Young, se află în fruntea clasamentului pe cele două paliere de analiză: miniştri femei şi femei în parlament.

Cu toate acestea, în ţara care s-a clasat pe locul întâi, Canada, femeile reprezintă doar 45% din liderii sectorului public. În Japonia, a treia economie din lume, femeile reprezintă sub 2,5% din lideri din sectorul public iar în India, doar 7,7%. În Arabia Saudită, cifra este zero.

În legătură cu poziţia femeilor în sectorul public din economiile emergente, studiul Ernst & Young arată că Brazilia se clasează pe locul cinci, cu o femeie preşedinte din 2010 şi 10 femei din cei 39 de membri ai cabinetului de guvernare. În Argentina, o treime din membrii Parlamentului sunt femei.

Rusia are cel mai mare număr de femei care lucrează în sectorul public (71%) şi acestea deţin 13% din funcţiile de conducere.

România se înscrie în tendinţele identificate la nivel internaţional – femeile sunt prezente în sectorul public în poziţii de nivel inferior şi într-o pondere mică, în funcţii de conducere. În actualul Guvern, spre exemplu, din cei 26 de miniştri, cinci sunt femei.

‘Evoluţia mentalităţii şi practicilor la nivelul întregii societăţi ne încurajează să vedem semnale pozitive, care vor continua schimbarea pe acest plan în sectorul public. În mare parte, acestea vin din mediul privat, unde politicile privind egalitatea de gen şi performanţele femeilor la locul de muncă au determinat creşterea numărului femeilor în posturi de conducere. Mai mult decât atât, vedem tot mai multe femei-antreprenor care dezvoltă şi conduc afaceri de succes, iar acestea sunt exemple importante la nivelul întregii societăţi’, spune Elena Badea, Director Marketing, Ernst & Young România.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012.

În România, Ernst & Young este prezentă din 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.